Vrsni ljekari u Srbiji o njemu brinu, liječi ga i čuveni doktor s najbolje klinike na svijetu. Ali on kod djeda na Tari doživljava preobražaj 40 dana živeći na tinkturama i petroleju, da bi potom skoknuo u Beč i Beograd na kontrole, pa kod babe u Lajkovac da mu namjesti želudac svijećom i teglom! Na pitanje da li je lud, viknu: "Ne! Ja sam pametan."

- Sad sam dobro. Kapacitet pluća mi je 3,8 litara (3-5 l prosječno kod zdrave osobe, prim. aut.), a bio mi je spao na 0,3l! Dijafragma počela da reaguje… Sad ću na kontrole po Beogradu, pa u Zavod za medicinu sporta na te testove opterećenja, da bih počeo da treniram. Neću da se smirim, nadoknadit ću što sam propustio za ove dvije godine - rekao je on za Kurir.

Uvjeren je da je završni udarac svojim mukama, koje su ozbiljno počele juna 2020. s prvom koronom, a bilo ih je i sijaset prije toga, zadao na Tari, kod dede za kojeg je čuo u Kotoru. I to nasred tamošnje bolnice, gdje ga prolaznici odvode jer je na ulici ostao bez vida, ispostavit će se zbog visokog pritiska. Ali Milovan Milošević za gosta neće da čuje. Međutim, Čedomir sjeda u prvi avion za Beograd... Ni supruzi Jeleni ni djeci ne govori kuda ide.

VEZANI TEKST - Iznenada mu otekle šake i stopala, izgubio i vid: Čedu Jovanovića prolaznici prebacili u bolnicu u Kotoru

- Šta da im kažem? Gdje idem? Da kažu da sam poludio. Vrlo sam bio rezervisan prema svim tim kao nadristvarima, ali i očajan. Inače, moja porodica su ljekari, ne polemišem s autoritetima. Kad kažu primi vakcinu, ja je primim. Jedva odvozim do tamo, cijelu Taru sam godinama prolazio uzduž i poprijeko, al' za Dub nisam čuo. Dođem do velike, lijepe kuće. Izlazi bakica, ko djevojčica u nekim bermudama: "Jesi ti to, Čedomire?" Četrdeset dana sam bio kod njih, došao s jednom slikom života, vratio se s drugom filozofijom života - priča Jovanović.

Kaže da je dedi pokazao posljednje mjerenje - 0,3 l kapacitet pluća, a da mu je ovaj rekao da sve može da se riješi, ali da mora da se posveti sebi. Tu nas uvodi u priču, te kaže da je Milošević vojnotehnički inženjer, da je bio i direktor "Infostana", da su mu brat, otac i djed umrli relativno mladi od srca, te da je on te 1994. sa saznanjem da će da raditi tri bajpasa "pobjegao" iz ordinacije.

- I to je neki svemir, odvede ga na tu drugu stranu. Sad ima 87 godina i srce mu je perfektno - priča Jovanović, koji tvrdi da djed nije nadriljekar, da liječi prirodom, tinkturama pročišćuje i sređuje organizam, a i vjeruje u medicinu, što je i sam uvidio jer ga je lično doveo u Beograd kod vrhunskog doktora, koji će mu operisati oči kako bi mogao čitati. Na Tari nastaje i čuvena fotografija na kojoj se vidi Jovanovićev grudni koš sav u zavojima, koju je i objavio na društvenim mrežama.

- To su obloge od ricinusa koji dobro penetrira kroz tijelo i fantastično liječi upale. Dan mi je tamo počinjao sa 30 kapi todikampa, to je prirodni petrolej koji prodire u svaki organ, nije onaj što ide u lampu, s ekstraktom zelenog oraha, koji je najjači antioksidant. Potom 20 minuta ništa ne uzimaš, pa ide set tinktura prva i treća sedmica, pa druga i četvrta, pa peta i šesta, koja je i posljednja. One su za srce, jetru, bubrege, nerve, pluća... Meni su primarno bila pluća, ali sam radio i bazični program, koji moraju svi da prođu, nazvan remont organizma - kaže, pa nastavlja:

- Bukvalno ništa nisam jeo 40 dana osim tih dvadesetak tinktura, koje sam uzimao ujutru, u podne, uvečer. I nisam bio gladan. Između njih sam bio na terapiji po pola sata, jedan dan je kada vrele vode u kojoj je organska glina, drugi dan je u njoj čili i đumbir. Vrela kada zato što dišeš i kroz kožu, a moja koža je bila prestala da diše. I nije to deda Milovan izmislio! Sve su to odavno poznate metode Amerikanca dr. Šulca i ruskog akademik Sitina. Znate, deda Milovan stalno ima slušalicu u uhu, sluša tzv. motivacije, i dok radi nešto drugo, da sve to podsvjesno djeluje. Dao mi je da čujem, vrti se: 'Tvoje srce je mlado, tvoje noge su lake...'.

Na to ga novinar već upita zna li da će sad ljudi reći da je prolupao, da je lud.

- Nisam! Ja sam pametan! Tu dolaze i ljekari, pregledaju te, radili su mi i krvnu sliku. Fantastična! Pritisak normalan. Pazite, svi mi jednom godišnje odvezemo auto na generalni remont, a na svoje tijelo ne mislimo. Kaže meni deda: "Možeš li da zamisliš kako izgleda tvoj organizam poslije 50 godina života? Kad si očistio svoj krvni sistem? Kad si bubrege, jetru, želudac odmorio?'. Uostalom, meni su i u Beogradu sami ljekari donosili mast od jazavca da je mažem po plućima da bih disao. A dedina Milesa 12 godina živi s rakom, zaustavila je metastaze - kaže, pa se vraća na tretman:

Subotom uvečer nema tinkture, tad popijem dva i po deci soka od grejpfruta pomiješanog s toliko čistog maslinovog ulja. Grejpfrut razjeda sve iz žučne kese da bi maslinovo ulje to moglo da izbaci. Imao sam pročišćavanje crijeva svaki dan, iako ništa nisam jeo. Šta je iz mene počelo da izlazi poslije 15 dana! Kao kora drveta! Svaki od tih 40 dana, kako kaže, platio je po 100 eura, smršao je šest-sedam kg, izbacio svu vodu...

- Ništa se nije promenilo, ja sam samo 40 dana učio o sebi. Došao sam ovdje, otišao kod ljekara. I dalje pijem tinkture, ali polako pokrećem metabolizam, ubacio sam u obrok salate i drugo - priča Čedomir Jovanović.

I sad tako pročišćen i preobražen drugačije gleda na neke stvari nego u "prošlom" životu. Tako sretne neki dan drugara, požali se da mu se želudac podigao, baca dijafragmu na srce, pa zato i otežano diše. A ovaj će mu: "Ima jedna baba u Lajkovcu, namješta želudac...".

- Kad sam otišao kod babe, prvo je rekla: "Ju, ju, ju!", pa mi stavila malu svijeću na pupak, pa preko teglu da napravi vakuum koji će mi povući želudac. A onda mi je masirala stomak i sad mi je želudac na pupku, nemam više ni izbočen stomak. Onda me okrenu na leđa, pa sam na stolu rukama za noge... kaže, pršljen na leđima malo mi otišao ulijevo, pa vrši pritisak na pluća. I to mi sredila - priča on dalje.

Sad je spreman za veliki comeback, i fizički i politički.

- Sad ću da vratim fizičku snagu, da vratim dug djeci i Jeleni i u septembru da razgovaram s prijateljima iz stranke i da napravimo normalan LDP - zaključio je Jovanović.