open-navfaktor-logo
search
Hrvatski selektor
Červar uoči drugog kruga EURO 2020: Varaju se oni koji misle da će biti lako
Austrija je jedna respektabilna reprezentacija, moramo biti mentalno jaki da im se možemo suprotstaviti, rekao Červar
15.01.2020. u 18:03
get url
text

Rukometna reprezentacija Hrvatske prvu fazu takmičenja na Evropskom prvenstvu u Austriji, Švedskoj i Norveškoj prošla je superiorno sa tri pobjede protiv Crne Gore, Bjelorusije i Srbije. Zahvaljujući tome, u drugu fazu, koja će se igrati u Beču, prenijeli su dva boda, ali hrvatski selektor Lino Červar upozorio je da ih ne čeka lagan posao na putu do plasmana u polufinale, prenosi Anadolu Agency (AA).

Hrvatska će igrati u grupi 1 zajedno sa selekcijama domaćina Austrije, Španije, koje su također prenijele po dva boda iz prve faze, te Čekom, Njemačkom i Bjelorusijom koje su bez bodova. Prvi rival Kauboja bit će Austrijanci, a onda slijede dueli sa Nijemcima, Česima i na kraju Špancima. Dvije prvoplasirane selekcije plasirat će se u polufinale.

- Varaju se oni koji misle da će biti lako. Austrija je jedna respektabilna reprezentacija, moramo biti mentalno jaki da im se možemo suprotstaviti. Moramo spriječiti njihovu tranziciju koja je vrlo dobra kod njih. Mi moramo voditi igru, ne smijemo dozvoliti da oni nama nametnu igru - istakao je Červar uoči duela sa Austrijom 16. januara u Beču.

Austrija je kao i Hrvatska prvi dio odradila savršeno i s tri pobjede, odnosno dva boda, ušla u drugi krug takmičenja. Savladali su Češku (32:29), Ukrajinu (34:30) i Sjevernu Makedoniju (32:28).

Prva zvijezda reprezentacije je Mykola Bylik, saigrač hrvatskog kapitena Domagoja Duvnjaka u Kielu. On je trenutno prvi strijelac Evropskog prvenstva s 28 golova iz 40 udaraca ili 70 posto realizacije. Uz sasvim dobru ekipu najveći adut Austrijanaca bit će pune tribine njihovih navijača, tako da je pred Hrvatima dosta zahtjevan duel.

Utakmica će se igrati u dvorani Stadthalle u Beču 16. januara sa početkom u 18.15 sati.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.