open-navfaktor-logo
search
Prekinuta sjednica
"Četvorka" pala na prvom koraku: Da li je upitan izbor Bogića Bogićevića za gradonačelnika?
Konstituirajuća sjednica Gradskog vijeća Sarajeva na kojoj su vijećnici trebali izabrati gradonačelnika i predsjedavajućeg, kao i njihove zamjenike, prekinuta je nakon glasanja za predsjedavajućeg Vijeća.
24.03.2021. u 14:03
get url
text

Nakon što su vijećnici kojima je Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine verificirala mandat, preuzeli dužnost javnim davanjem i potpisivanjem svečane izjave, krenulo se u izbor predsjedavajućeg.

Toni Vukadin je predložio za predsjedavajućeg Gradskog vijeća Jasmina Ademovića (Narod i pravda), dok je Vedran Dodik na ovu poziciju predložio Srđana Srdića.

Nakon prvog kruga glasanja, 10 vijećnika glasalo je za Ademovića, a pet za Srdića, jedan glas bio je nevažeći, jedan listić ostao je nepopunjen, a čak 11 nije ispunjeno na ispravan način.

Kako su naveli iz komisije za brojanje glasova, na 11 glasačkih listića mogle su se uočiti, kružići, crtice i tačkice, te su zbog toga proglašeni nevažećim.

Toni Vukadin, vijećnik NiP-a nije zadovoljan odlukom da se sjednica prekine, te je nabrojao imena onih koji su napustili sjednicu.

- Prema mišljenju komisije to je bilo zbog nekih krugova i tačkica na glasačkim listićima. Izborni zakon je jasan. Ako se vidi namjera za koga se želi glasati onda se taj glas i priznaje. Mi smo insistirali na tome, međutim, na kraju je zaključeno da se ponovi glasanje. Međutim, tada su vijećnici Seid Škaljić, Jasmin Skorupan, Vedran Dodik, Bajro Biber, Enisa Spahić i Drago Jurić napustili sjednicu - istakao je.

Smatra da je današnji scenarij pokušaj da se onemogući izbor Bogića Bogićevića za gradonačelnika Sarajeva.

- Mi se nadamo da će doći do mogućnosti da se za njega glasa i ja sam siguran da bar na javnom glasanju niko od ovih vijećnika neće moći glasati suprotno nego za Bogića Bogićevića. Ovo što oni rade u tajnom glasanju je nastojanje da se onemogući njegov izbor i neka je to njima na čast - smatra Vukadin.

VEZANI TEKST - Odgođena sjednica Gradskog vijeća Sarajeva, "Četvorka" nema većinu za predsjedavajućeg

Predsjedavajući vijeća Sarajeva Igor Gavrić smatra da je ovo pokazalo da niko nema političku snagu kakvom je predstavlja.

- Nijedan od kandidata nije dobio potrebnu većinu. Kada bi se priznali svi ti glasovi, Jasmin Ademović bi imao 14 glasova, dok bi Srđan Srdić imao 11 glasova. Rekao sam na međustranačkom sastanku da ne prave cirkus, a nažalost cirkus je napravljen. Meni je žao što je do ovoga došlo. Ja sam upozoravao da će rezultat biti nerješen. To je stvar političkih partija i ja se nadam da ćemo dogovor postići jako brzo. Očekujem da će sve biti izabrano maksimalno za sedam dana. Ovo tajno glasanje je pokazalo da niko nema tu snagu političku kako se predstavlja - kazao je predsjedavajući vijeća Igor Gavrić.

Stranke koalicije "Četvorka" zajedno u Gradskom vijeću imaju 16 ruku. 

Vijećnici u Gradskom vijeću Sarajeva su: 

Iz općine Novi Grad Sarajevo mandate vijećnika dobili su Adi Škaljić (Naša stranka), Bajro Biber (BOSS), Alem Logo (Narod i pravda), Toni Vukadin (Narod i pravda), Drago Jurić (USD), Ratko Orozović (Naša stranka) i Enisa Spahić (samostalni vijećnica).

Iz Novog Sarajeva izabrani su Alma Čengić (SDA), Elvedin Korora (SDP), Marijela Hašimbegović (DF), Danijela Šahat (NiP), Srđan Srdić (samostalni zastupnik) i Samir Bejić (Narod i pravda) i Mirela Džehverović (Naša stranka).

Iz općine Centar izabrani su Jasmin Ademović (NiP), Lejla Ćosović (samostalna zastupnica), Amra Zulfikarpašić (Naša stranka), Željko Majstorović (Platforma za progres), Biljana Lazarević (NiP), Dragan Stevanović (SDP) i Nihad Uk (Naša stranka).

Iz Starog Grada izabrani su Seid Škaljić (NBL), Vedad Deljković (SDA), Almedin Miladin (NiP), Muamer Mekić (SDP), Vedran Dodik (Savez za Stari Grad), Srđan Simonović (SDA) i Jasmin Skorupan (samostalni).

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.