Vijeće ministara će imati vanrednu sjednicu sutra ujutro i mislim da će do devet sati usvojiti određene zaključke oko upravljanja migrantskom krizom. Vjerujem da će potvrditi ranije odluke, posebno onu koja se odnosi na kamp Bira, koji je procijenjen kao najbolji smještaj dok se Lipa ne pripremi kao trajni kamp pa će se onda Bira zatvoriti – kazao je Cikotić za BHRT.

Nije isključio mogućnost da USK neće ustupiti Biru za migrante, ali prije ili kasnije ako ne realizuju odluke Vijeća ministara, bit će, kako kaže, u prilici da svi na svom nivou odgovaraju za ono što su uradili ili nisu uradili.

- Ja se nadam da bi u interesu svih institucija BiH i po građane Bihaća i USK kao i BiH bilo najbolje da se svi vratimo planiranim aktivnostima i donešenim odlukama kako bi imali kompletnu kontrolu nad situacijom. Nadam se da će Bira biti najbolji odgovor premijera kantona USK – dodao je Cikotić.

Govoreći o sudbini migranata danas i večeras, istakao je kako nije upoznat o tome da je ostatak šatora uklonjen te da će vjerovatno većina migranata spavati na otvorenom.

Dodao je da će tokom sutrašnjeg dana stići šatori i deke za njih kao privremeno rješenje.

- Mi smo dobili pozitivan odgovor od Oružanih snaga BiH i Civilne zaštite FBiH vezano za migrante i oni su odobrili svoje snage da pomognu, kao i šatore i deke, ali još ništa nije stiglo na tim lokacijama zbog procedura i oni će ostati u improvizovanim skloništima i šumama - kazao je Cikotić.