Fudbalski savez Čilea uputio je zahtjev Svjetskoh fudbalskoj federaciji (FIFA) za pokretanje istrage o plasmanu Ekvadora na SP i to zbog igrača koji je nastupao za ovu reprezentaciju, a navodno nije imao pravo.

Radi se o defanzivcu Byronu Castillu koji je sakupio osam nastupa tokom južnoameričkih kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u kojima je Ekvador osvajanjem četvrtog mjesta izborio direktan plasman na završni turnir, na kojem bi trebao igrati u grupi A s Katarom, Senegalom i Nizozemskom.

Čileanci tvrde da Castillo nije rođen 1998. u Ekvadoru, kako se to navodi u njegovim službenim podacima, već da se radi o igraču rođenom 1995. u Kolumbiji, piše BBC.

- Postoji bezbroj dokaza da je igrač rođen u Kolumbiji, u gradu Tumaco, 25. jula 1995. godine, a ne 10. novembra 1998. u ekvadorskom gradu General Villamil Playas. Prema dostupnim informacijama i dokumentima, držimo da su iznesene činjenice vrlo ozbiljne te da ih FIFA mora pomno istražiti.

Istraga provedena u Ekvadoru utvrdila je da postoje nepravilnosti u rodnom listu koji je igrač priložio, a Nacionalna direkcija građanskog registra je objavila da taj dokument ne postoji u njihovoj arhivi, te ukazala i na druge slabosti u dokumentu, što upućuje na to da se radi o krivotvorini - piše u saopćenju Fudbalskog saveza Čilea.