open-navfaktor-logo
search
Samit u Meki
Članice OIC-a pozvane da intenziviraju ekonomsku saradnju s BiH
Na Summitu su pozvani politički lideri da udruže snage i zajedno ubrzaju reformske procese koji vode ka izgradnji bolje budućnosti za BiH
01.06.2019. u 12:35
get url
text

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović predvodio je delegaciju naše zemlje na 14. samitu Organizacije islamske saradnje (OIC), koji je održan u Meki, u Saudijskoj Arabiji.

Bosna i Hercegovina ima status zemlje posmatrača u OIC-u, koja okuplja 57 država članica. OIC time predstavlja najmasovniju svjetsku organizaciju nakon Ujedinjenih naroda. U završnom kominikeu Samita usvojen je i zaključak o Bosni i Hercegovini, kojim je potvrđena solidarnost s državom BiH i narodom naše zemlje.

Na Samitu su pozvani politički lideri u BiH da udruže snage i zajedno ubrzaju reformske procese koji vode ka izgradnji bolje budućnosti za BiH i njen narod.

Zaključkom Samita sve države članice Organizacije islamske saradnje pozvane su da intenziviraju saradnju s BiH, te da posebno intenziviraju ekonomske veze s našom zemljom. Džaferović je u Meki dočekan uz najviše državničke počasti, čime je našoj zemlji ukazana posebna čast, s obzirom na status promatrača.

Član Predsjedništva BiH je tokom Samita imao niz bilateralnih susreta, a zajedno s ostalim šefovima država je prisustvovao sehuru koji je organiziralo Njegovo Veličanstvo kralj Suadijske Arabije Salman ibn Abdulaziz, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

U delegaciji BiH su bili Senahid Bristrić, ambasador BiH u Kraljivini Saudijskoj Arabiji, Amir Ibrović, šef Ureda člana Predsjedništva Željka Komšića, i Dragoljub Reljić, savjetnik predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.