Američki predstavnik izrazio je zabrinutost nedavnim razvojem događaja u BiH.

- Međunarodna zajednica se mora suočiti s ovim izazovom. Moramo raditi zajedno kako bismo se borili protiv destabilizirajućih postupaka Republike Srpske, Narodne skupštine kao i predsjednika Dodika, koji žele oslabiti osnovne slobode, vladavinu prava kao i ustavne osnove zemlje, odnosno njenih institucija - rekao je.

Ambasador Velike Britanije ocijenio je izvještaj Schmidta kao realnu sliku djelovanja politike iz RS-a te pozvao na suprostavljanje namjerama Narodne skupštine Republike Srpske i Milorada Dodika.

Predstavnica Francuske također je izrazila zabrinutost zbog retorike vlasti Republike Srpske.

Predstavnik Ruske federacije kazao kako je politička kriza u zemlji postala stalna realnost te da su međuetnički sukobi eksalirali.

On se obrušio i na visokog predstavnika.

- Vijeće sigurnosti ne može zanemarivati činjenicu da pred njegovim očima BiH postaje kolonijalni entitet kojim otvoreno manipulišu Washington i Brisel. Imaju i samoprozvanog visokog predstavnika koji je sam preuzeo čitav niz državnih funkcija, čak i na zakonodavnom nivou – naveo je on.

Albanski predstavnik oštro je govorio o posljednjim potezima Milorada Dodika.

- Dodik ne propušta priliku da gurne državu u vještačku političku krizu. Njegova nedavna izjava o formiranju jedinstvene srpske države, čime se podrivaju četiri druge postojuće države predstavlja prijetnju miru i stabilnosti u regiji. Dodik nanosi stvarnu štetu narodu u svome entitetu tako što savjete traži na mjestima gdje demokratija umire, a ljudska prava postaju stvar prošlosti. RS mora znati da akcije proizvode reakcije, a oni će prvi platiti pogrešne odluke svoga rukovodstva - istakao je.

Ambasadorica Malte pozdravila je obnavljanje mandata EUFOR-ove operacije Althea.

- Malta je zabrinuta zbog djelovanja i retorike Republike Srpske koja poptpaljuje secesionistička osjećanja. Snažno osuđujemo sve prijetnje i jednostrane akcije – kazala je ona.

Kineski predstavnik istakao je kako stav njegove zemlje o BiH dosljedan i jasan.

- Pozivamo sve etničke grupe da rade na promociji razvoja države i dobrobiti naroda. Već neko vrijeme korištenje bonskih ovlasti je dovelo do značajnih kontraverzi u BiH. To bi trebali biti specijalni aranžmani za specijalne periode. Pohvaljujemo ulogu Hrvatske i Srbije i ostalih država u regiji – naveo je on.