open-navfaktor-logo
search
Tvrde da trpe pritiske
Članovi OIK Srebrenica odbacuju odgovornost za izborne neregularnosti
Članovi Općinske izborne komisije (OIK) Srebrenica Ljiljana Stevanović, Svetlana Marković, Hajrudin Hodžić i Zekerijah Hadžić danas su na pres-konferenciji osudili, kako su naveli, pritiske s kojima se susreću posljednjih dana, odbacujući bilo kakvu odgovornost za izborne neregularnosti zbog kojih je donesena odluka o poništavanju izbora.
25.01.2021. u 15:51
get url
text

Predsjednica OIK-a Srebrenica Ljiljana Stevanović pojasnila je da ne žele ovom prilikom komentarisati bilo kakvu odluku Centralne izborne komisije (CIK), već informisati javnost o radu OIK-a prije, na dan i poslije izbora.

- Mi smo od trenutka donošenja odluke o poništenju izbora izloženi pritiscima raznih portala i FB stranica gdje smo imenom i prezimenom, pojedini članovi, prozvani i gdje nam se pripisuje odgovornost za neke neregularnosti na izborni dan. Mi se ograđujemo od bilo kakve odgovornosti u vezi s tim, jer OIK je radio u skladu sa Izbornim zakonom – poručila je Stevanović.

Član srebreničkog OIK-a Zekerijah Hadžić također je potvrdio da se ta komisija suočava s pritiscima i optužbama koje je ocijenio neosnovanim i za što nije odgovoran ni nadležan OIK. Ističe također da će oni poštovati svaku odluka CIK-a koja je pravosnažna.

- Ova općinska izborna komisija je navikla da ima pritiske. To smo imali i prije početka izbora kada se desila zloupotreba odnosno fingiranje potpisa članova OIK-a i prijava CIK-u, i još uvijek nije završen taj slučaj. Nadam se da će tužilaštvo to ispitati. Mi ćemo poštovati svaku odluku CIK-a koja bude pravosnažna, i ona će biti za nas obavezujuća, jer smo preuzeli dužnost da radimo u skladu sa zakonom i zakonskim propisima iz oblasti izbora, ali isto tako tamo gdje je ugrožena naša sigurnost i integritet, bit ćemo primorani da se zaštitimo u skladu sa zakonom - naglašava Hadžić.

Pozvao je sve da se suzdrže do konačne odluke suda u vezi sa izborima i prestanu s lažnim optužbama.

- Nadamo se da ćemo izbore provesti u skladu sa onim kako je to propisano u zakonu, a svako neka snosi pojedinačnu odgovornost ukoliko je ima – istakao je Hadžić.

Smatra također da to kako su radili govori činjenica da na rad OIK-a niko nije uputio prigovor prije izbora, na dan izbora i poslije, i to je njima, kako navodi, satisfakcija da nisu napravili grešku.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.