open-navfaktor-logo
search
Interresorna grupa
Čolo: SDA će podržati paket integriteta izbornog procesa
Članovi Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva BiH razgovarali su danas sa direktorom OSCE-ovog Ureda za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) Matteom Meccacijem.
15.02.2022. u 14:38
get url
text

Predsjedavajuća Interresorne radne grupe Alma Čolo (SDA) je nakon sastanka izjavila novinarima da su sa direktorom ODIHR-a razgovarali o osiguranju finansijskih sredstava za provođenje izbora i o paketu integriteta izbornog procesa.

- On je pitao da li postoji šansa da taj paket integriteta izbornog procesa, a to su preporuke ODIHR-a i vraćanje povjerenja birača u izborni proces, da li je moguće da ga usvojimo bez drugog političkog dogovora. Mi iz SDA smo rekli da ćemo podržati paket integriteta u svakom slučaju, zajedno sa opozicionim partijama, jer je nama veoma bitno da se preporuke ODIHR-a, kao najveće institucije koja prati izbore u cijeloj Evropi, implementiraju u naš Izborni zakon - naglasila je Čolo.

Dodala je da, ukoliko dođe do političkog dogovora, dobro je i to, provedba presuda Suda iz Strazbura, "ali u svakom slučaju, paket integriteta ćemo podržati, to je stav SDA".

Budžet kreće iz Ministarstva finansija

Na pitanje koliko je realno osiguravanje finansijskih sredstava u skorije vrijeme, Čolo je odgovorila da, kada je danas rekla da je ministar finansija iz HDZ-a BiH i da je HDZ tu ključna karika, "članica radne grupe Borjana Krišto (HDZ BiH) je odgovorila da to nije tačno".    

- Međutim, budžet kreće iz Ministarstva finansija. On iz Ministarstva finansija kreiran ide prema Predsjedništvu BiH. Ministar Vjekoslav Bevanda je iz HDZ-a. Neka predloži budžet Predsjedništvu za ovu godinu u kojem trebaju biti sredstva za izbore i onda neka taj budžet dođe u Parlament. Mi ćemo glasati za budžet - kazala je Čolo.  

Upitana da li eksperti SDA analiziraju ovih dana prijedloge HDZ-a BiH u vezi sa izmjenama Izbornog zakona, odgovorila je da oni analiziraju stalno njihove prijedloge.

- Mislimo da su njihovi prijedlozi suviše maksimalistički postavljeni, da oni i dalje zakivaju taj etnički princip kod izbora članova Predsjedništva, da se i dalje zadržava prefiks mada dodaju 'i svih drugih građana', što po nama nije u cijelosti provođenje presuda Suda iz Strazbura. Dozvoljavamo da Venecijanska komisija da pismeno mišljenje i da kaže je li ovo što HDZ uporno tvrdi, da li je to u skladu sa demokratskim standardima - navela je Čolo, te dodala da sve što Venecijanska komisija kaže da je u redu i za SDA će biti prihvatljivo, "ako je to provedba presuda, to je dobro za BiH i idemo u tom pravcu".     

Pomjeranje izbora

Na novinarsko pitanje da li je realno govoriti o mogućem pomjeranju izbora, odgovorila je da se izbori mogu pomjeriti ukoliko se tako propiše Izbornim zakonom BiH, jer je to definirano Izbornim zakonom.

- Trebalo bi promijeniti u Izbornom zakonu taj rok i reći da to nije prva nedjelja u oktobru ove godine, nego da će se to prolongirati za neko vrijeme. Ali ja mislim da to nije izgledno – navela je Čolo.       

Sada imamo, napomenula je ona, takav Izborni zakon, izbori se raspisuju pet meseci prije održavanja izbora.

Po njenim riječima, to znači da će izborna komisija u maju donijeti odluku o raspisivanju izbora, "i moraju se osigurati sredstva".

Na kraju je kazala da je danas pokušala sa dopredsjedavajućim Interresorne radne grupe Sredojem Novićem (SNSD) i Barišom Čolakom (HDZ BiH) da dogovori sjednicu ove radane grupe u vezi paketa izmjena koje se tiču integriteta izbornog procesa, ali nema saglasnosti.

 - Nema saglasnosti dok se ne postigne politički dogovor. Tako da što se tiče ove dvije partije, čini mi se da nema volje da se usvoji samo paket integriteta – zaključila je Čolo.   

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.