open-navfaktor-logo
search
O Izbornom zakonu
Čolo: Ustav se mora promijeniti i moramo na tom planu raditi
Predsjedavajuća Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva BiH Alma Čolo je nakon sastanka sa zamjenikom pomoćnika američkog državnog sekretara u Uredu za Evropu i Euroaziju Matthewom Palmerom i direktoricom za Zapadnu Evropu, Zapadni Balkan, Tursku i Ujedinjeno Kraljevstvo u Evropskoj službi za vanjske poslove (EEAS) Angelinom Eichhorst, izjavila kako misli da su građani BiH umorni čekajući na implementaciju obaveza BiH prema Vijeću Evrope.
05.07.2021. u 13:06
get url
text

- Ovoliko godina čekaju da uklonimo diskriminaciju iz Ustava i izbornog sistema BiH i svima onima koji nisu samo Bošnjaci, Srbi i Hrvati da imaju pravo da mogu biti kandidati na izborima. To je međunarodna obaveza BiH i to moramo prvo uraditi - smatra Čolo.

Prema njenim riječima, prvo je pet presuda Suda iz Strazbura, ostalo je sve predmet dogovora.

- Mislim da su i predstavnici HDZ-a i SNSD-a napokon shvatili da je to neminovnost, da se Ustav mora promijeniti i mi moramo na tom planu raditi - rekla je Čolo.

Dodala je kako je malo brine stav iz RS-a, jer "predsjednik Dodik stalno govori da on ne želi da ide u promjene Ustava, ali pet presuda Suda iz Strazbura su obaveze i Dodika, nisu samo obaveze ljudi u Federaciji BiH".

Istaknula je da, ako BiH hoće da ide naprijed, onda mora ispoštovati presude, mora ispoštovati preporuke ODIHR-a.

- Prva preporuka ODIHR-a u svim izvještajima od 2010. godine je implementacija presuda iz Strazbura. To je prva preporuka ODIHR-a koja se odnosi na tehničko unapređenje izbornog procesa. Bez presuda Suda iz Strazbura nema ništa - rekla je Čolo.

Kada je u pitanju asimetričan izbor u Predsjedništvu BiH, kazala je da kao neko ko dolazi iz SDA i kao pravnik smatra da u jednom organu ne možete imati asimetričan izbor članova Predsjedništva.

- Jednog da birate direktno iz RS-a, time je njegov legalitet i legitimitet jači. A dvojicu da birate indirektno, da li u Parlamentu Federacije ili u parlamentu države BiH. To po nama nije prihvatljivo. Moramo tražiti neko drugo rješenje - navela je Čolo.

Prema njenim riječima, ovo su jako delikatne stvari.

 - Mi smo ovaj Ustav dobili sa Dejtonom. Radili su ga stranci, oni žele da nam pomognu, moramo tražiti neka adekvatna rješenja - smatra Čolo.

Istaknula je da je Parlament BiH jedini odgovoran da implementira presude Suda u Strazburu, "ne može to niko drugi uraditi, ne mogu to lideri uraditi nigdje drugo".

- Mogu se dogovarati, ali to moramo uraditi mi ovdje, i ne samo pozicije nego i opozicija - navela je ona.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.