U Upravnoj zgradi Aluminija d.d. Mostar, s početkom u osam sati danas, dogovoren je sastanak predstavnika Uprave, Nadzornoga odbora i Nezavisnog sindikata zaposlenika Aluminija s predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem. Na sastanak je, kako javlja naša reporterka, došla i ministrica Jelka Milićević. 

Ovo je treći po redu sastanak Čovića i predstavnika Aluminija u posljednjih nekoliko dana. Prva dva, koji su se odvijali istog dana, 11. jula, pratili su protesti pred sjedništem HDZ-a u Mostaru.

Prošle sedmice se oglasila i ministrica finasija u Vladi FBiH Jelka Milićević. Dala je izjavu za medije ispred centrale HDZ-a u Mostaru, odakle je poručila da je Vlada FBiH na čelu sa Fadilom Novalićem učinila sve što je mogla za Aluminij te da joj je s tim u vezi savjest mirna.

VEZANI TEKST - Milićević o Aluminiju: Džindiću, Novaliću i meni je savjest mirna, pokušali smo sve

Na sastanku Čovića i predstavnika Aluminija prošle sedmice doneseno je nekoliko zaključaka: 

1. Prioritet u narednim aktivnostima hrvatskih političara na svim nivoima vlasti u BiH, kao i NO, Uprave i Sindikata Aluminija bit će postupno zbrinjavanje i briga o uposlenicima Aluminija.

2. Hitno će biti zatraženo od nadležnih institucija rješavanje obaveza za penziono osiguranje uposlenika Aluminija, što će biti prvi prioritet hrvatskim predstavnicima u vlasti.

3. Zaključak svih sudionika sastanka je da Aluminij ne ide u stečaj, dok se ne sagledaju sve mogućnosti pokretanja proizvodnje ili jednog njenog dijela.

4. Potrebno je napraviti analizu o mogućem postupnom oživljavanju pogona, koja bi se trebala realizirati u najkraćem roku, te u skladu sa rezultatima odlučit će se o daljnjem djelovanju i mogućem vraćanju zaposlenika u proizvodnju.

5. U daljem odlučivanju o sudbini tvornice i uposlenika, bit će uključeni uz NO i Upravu, i predstavnici Sindikata i zaposlenika bez kojih neće moći biti donesena nijedna odluka.

-Na kraju izražavamo želju i vjeru da je moguće ponovno pokretanje proizvodnje i spas Aluminija, zajedničkim djelovanjem svih iz Aluminija, hrvatskih i svih drugih političara svih nivoa vlasti u BiH, a posebno Vlade F BiH. Uz sve navedeno, uvažavajući činjenicu da je Vlada Republike Hrvatske kao jedan od suvlasnika i do sada pružala podršku, nadamo se i očekujemo njihovu pomoć u ovoj teškoj situaciji - navodeno je prošle sedmice na kraju saopćenja Sindikata Aluminija.  

Radnici Aluminija jutros su se okupili ispred zgrade te kompanije gdje čekaju kraj sastanka.