Teme sastanka obuhvatile su izmjene Izbornog zakona, izbore u Gradu Mostaru, budućnost demokracije u BiH i dobijanje kandidatskog statusa za BiH, prenosi Anadolu Agency (AA). Čović je naglasio da je Izborni zakon u finalnoj fazi dogovora, te da će izmjene Izbornog zakona osigurati zakonsku jednakost konstitutivnih naroda u političkom predstavljanju na svim razinama vlasti.

Također, vezano za napredak u integracijama u Evropsku uniju (EU), kazao je da BiH ne bi trebala biti u sjeni Sjeverne Makedonije, niti Albanije, kao i da BiH svoj evropski put ne bi trebala vezati uz bilo koju zemlju.

Zvizdić je potvrdio nedvojbenu opredijeljenost građana za evropsku BiH. Ispunjavanje reformi i preuzetih obaveza rezultirat će pozitivnim socio-ekonomskim razvojem, poboljšanjem života građana i uspostavom savremenih evropskih mehanizama u BiH, rekao je on.

Rangel je izrazio zadovoljstvo sastankom, naglašavajući važnost aktivne i kontinuirane saradnje predstavnika BiH i EU, kao i evropsku perspektivu. Potvrdio je stajalište kako Bosna i Hercegovina ima svoj put prema Evropi, te se ne bi trebala opterećivati problemima drugih kandidata ili potencijalnih zemalja kandidata.

Na kraju sastanka dužnosnici su izrazili očekivanja za daljnjom pozitivnom saradnjom i prioritetnim djelovanjem na području Bosne i Hercegovine, s ciljem što skorijeg sticanja kandidatskog statusa i razvoja BiH.