Odgovarajući na pitanje o negativnim reakcijama iz Sarajeva i tvrdnje kako je na djelu srpsko-hrvatsko udruživanje, Čović je kazao kako ne bi posebno komentirao takve ocjene jer su one uobičajene.

- Da se nismo sastali, onda bi neki prigovarali zašto se ne sastajemo. Kada smo kolega Izetbegović i ja bili u Zagrebu, i tada su neki trčali da komentiraju zašto mi, a ne neko treći. Procjena je bila da se nađemo i razgovaramo, a ja se ne miješam u to niti mi smeta da se sutra susretnu predsjednik Vučić i kolega Izetbegović ili neko treći - kazao je Čović.

Dodaje da je još prije sedam dana na sjednici Kolegija Doma naroda PSBiH najavio odlazak u Beograd i da je cijela posjeta bila vrlo transparentna.

- Ja sam i predsjednik HDZ-a BiH pa sam sagovornike informirao i o pripremama za lokalne izbore kada je u pitanju stranka. Očekujemo pobjedu u svim sredinama gdje su Hrvati većina. Vučića zanima puno toga u BiH jer ga puno toga veže za BiH, od njegovih korijena pa nadalje. To je bio prijateljski razgovor koji ni na koji način ne skrnavi odnose tri naroda u BiH. Poznato je da se on zalaže za jednakopravnost konstitutivnih naroda u BiH, njihovo legitimno predstavljanje, poštivanje Dejtonskog sporazuma - istaknuo je Čović.

Prema njegovim riječima, koncept regionalnih razgovora treba biti nastavljen i može donijeti dobar rezultat za sve u BiH.

- Mi trebamo sve susjede imati na svojoj strani. Ako želimo nešto korisno raditi u vanjskoj politici BiH, moramo znati da naši dometi nisu veliki i to prvenstveno treba biti dobrosusjedska politika kada su pitanju sva tri susjeda. To nikada ne smijemo potcijeniti jer imamo problema u vođenju vanjske politike. Vidjeli smo u proteklom periodu da opet imamo klasične zloupotrebe da predstavnik jedne politike govori što je interes BiH. Moramo se naučiti da provodimo politike dogovorene unutar BiH. A vidimo što smo napravili u protekle dvije godine kada nismo imali takvu politiku - zaključio je Čović.