open-navfaktor-logo
search
Plaši li se sankcija
Čović o finansiranju izbora: Oni koji rade na separatizmu i unitarizmu rade zajedno na rušenju BiH
Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine Dragan Čović boravio je danas u Tuzli gdje je govorio o izmjenama Izbornog zakona, osiguravanju novca za Opće izbore, Vijeću ministara BiH...
18.05.2022. u 16:10
get url
text
Dragan Čović

Vijeće ministara jučer nije donijelo odluku o izdvajanju sredstava za održavanje Općih izbora, zakazanih za 2. oktobar. Protiv ove odluke bili su ministri iz HDZ-a, dok su ministri iz SDA, DF-a i SNSD-a glasali "za".

- Ako je nešto demokratski, onda je to doći u neku instituciju i kazati šta mislite. Toliko o blokadi. Ne može biti demokratičniji proces od onoga koji je jučer održan, ako je uopće telefonska sjednica Vijeća ministara pravi način za tako nešto. Konačno ste dobili odgovor da oni koji rade na separatizmu i unitarizmu rade zajedno na rušenju BiH. To je najbolji put za rušenje BiH, ono što je jučer urađeno - rekao je Čović.

Finansiranje izbora

On je danas postavio pitanje kako se niko nije brinuo za to što BiH nema budžet 18 mjeseci i zašto se o tome nije pričalo u prva četiri mjeseca ove godine, prije raspisivanja izbora 4. maja.

- Sada se priča o protivustavnoj i protivzakonitoj odluci koju neko želi progurati. Ovo je najbolji primjer da srušite BiH i to HDZ neće dozvoliti. Jedinog pravog profesionalca koji voli ovu zemlju Vjekoslava Bevandu su pokušali optužiti da nešto uzurpira i blokira. On posljednjih sedam mjeseci bezuspješno pokušava staviti budžet na dnevni red institucije, koja je jučer zakazala telefonsku sjednicu da riješi taj problem - naveo je Čović.

Rješenje je, istakao je, odmah usvojiti budžet, u kojem će biti povišice plaća za policajce, za Upravu za indirektno oporezivanje i vojnike, što je prijedlog HDZ-a, koji je jedva, kako je rekao, "proguran i usvojen".

- Neko želi stvoriti krizu da nemamo budžeta, a to su oni koji su jučer glasali da se donese odluka o nečemu za šta ne postoji nikakva zakonska osnova. Nelegitimna Centralna izborna komisija (CIK) se održava pritiskom na pravosuđe, a sada je žele finansirati na neustavan i nezakonit način - naveo je, između ostalog, Čović.

O tome zašto su regirale ambasade Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država nije želio govoriti, ali je rekao da se ne plaši sankcija.

Sankcije i Izborni zakon

- Da se ja plašim sankcija, ne bih stajao ovdje pred vama. To je davno prošlo vrijeme što se mene tiče. Svi koji žele pritiskom urediti odnose, na krivom su putu. Čuo sam šta je rekao predsjedavajući Zoran Tegeltija da smatra da to nije dobro, ali je zbog pritisaka raznih sankcija glasao "za". Pa ako ćemo zbog toga glasati, onda smo na potpuno krivom putu - kaže predsjednik HDZ-a.

O izmjenama Izbornog zakona BiH Čović je rekao da Charles Michel, predsjednik Evropskog vijeća, u petak i subotu dolazi u BiH i ponovo će se pokušati razgovarati.

VEZANI TEKST - Kako je SNSD ostavio HDZ "na cjedilu": Pustili ih da sami primaju udarce i nose etiketu kočničara demokratije

- Postoje političke opcije u Sarajevu, prije svega SDA, ali su se i druge priklonile da ne budu proglašene izdajicama, te će ostati status quo. Ostaje problem kako implementirati izborni rezultat. Imate odluku Ustavnog suda koja nije provedena i to ne može biti zadatak nelegalnog CIK-a, nego to mora uraditi Parlementarna skupština, a vidjet ćemo kako. Do tada, imamo Predsjedništvo u kojem jedan član ode u New York da bi izbacio predsjedavajućeg Vijeće ministara. Koga je predstavljao taj koji je otišao (Šefik Džaferović, op. a.), a sad ovaj drugi (Milorad Dodik, op. a.) traži da ga se smijeni ili da podnese ostavku. BiH mora imati svoju zajedničku vanjsku politiku. Kako ćemo izaći iz svega, ne znam, kampanja je krenula, pokušat ćemo raditi u parlamentu još dva mjeseca, možda do jula - rekao je Čović i najavio nikad bolji rezultat HDZ-a na izborima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.