open-navfaktor-logo
search
Okončana sjednica
Čović: Ovo stanje je neodrživo, uskoro sastanak HDZ-a, SDA i SNSD-a
Predsjednik HDZ-a BiH je dodao kako je "ohrabren načinom današnjeg rada", pojasnivši da je temelj za njegov optimizam činjenica da su sve tačke današnjeg dnevnog reda formalno završene
14.11.2019. u 14:13
get url
text

Okončana je sjednica zajedničkog kolegija oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, na kojoj se, kako je kazao predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragan Čović, razgovaralo o svim pitanjima koja su bila dio materijala koji je čekao zajednički rad.

- Čini mi se da je atmosfera koju smo imali danas bila i više nego dobra, daje neku šansu da mi možemo kazati da idemo u dobrom pravcu kada je u pitanju uspostava Vijeća ministara BiH, odnosno punine rada Parlamentarne skupštine BiH, što znači i komisije koje trebamo napraviti – izjavio je Čović.

Predsjednik HDZ-a BiH je dodao kako je "ohrabren načinom današnjeg rada", pojasnivši da je temelj za njegov optimizam činjenica da su sve tačke današnjeg dnevnog reda formalno završene.

- Jedna od stvari je da ćemo vjerovatno u petom mjesecu biti domaćini Senata parlamentarnih skupština Evrope, upravo ovdje, a to je opet zajednički naš stav. Ovaj moj optimizam ide u duhu ovih razgovora koje vodimo u posljednje vrijeme. Ja znam da ste vi nestrpljivi, ali čini mi se da korak po korak mi lagano suztiženo nešto što stoji 13 mjeseci – pojasnio je Čović.

{$galerijaFotografija}

Dodaje da postoji puno otvorenih političkih tema, te je ponovio da će sutra u Mostaru biti održan sastanak delegacija HDZ-a BiH sa delegacijom Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

- Vjerujem, ako to sve bude kako je planirano, da vrlo brzo imamo sastanak predstavnika tri političke opcije, čime bi formalno trebali završiti ovu priču – kazao je Čović.

Predsjednik HDZ-a BiH je na novinarski upit kazao da "im neće biti neprijatno" ukoliko državna zakonodavna vlast bude blokirana kada Parlamentarna skupština BiH bude domaćin Samitu parlamenarnih skupština Evrope u maju naredne godine.

- Siguran sam da ćemo imati do tada Parlamentarnu skupštinu i Vijeće ministara. Ja sam siguran da ćemo mi u petom mjesecu biti na dnevnom redu Evropske komisije u statusu kakav imaju Sjeverna Makedonija i Albanija. Treba prvi korak završiti. Možda sam ja preoptimističan, ali čini mi se da bi atmosfera povjerenja koju gradimo trebala konačno dati rezultate jer je mislim da je ovo stanje neodrživo dalje, mislim da apsolutno nikome ne odgovara i ne treba zato niko drugi da nas podsjeća na odgovornost koju imamo prema onima koji su nam dali povjerenje – izjavio je Čović.

Govoreći o inicijativi o izmjenama Poslovnika, s ciljem deblokade rada zakonodavne vlasti, Čović je kazao da nema ništa protiv bilo kakve legalne inicijative, ali da, ukoliko "urade posao kako su dogovorili", neće biti potrebe za bilo kakvim inicijativama te vrste.

- Ja sam duboko uvjeren da imamo sve preduvjete da završimo ovaj ciklus i da uspostavimo izvršnu, a time i zakonodavnu vlast - poručio je predsjednik HDZ-a BiH.

Predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i potpredsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Denis Zvizdić je kazao da je dijalog najbolji način i jedini pravi model u BiH za postizanje rješenja.

- Svaki sastanak poput ovoga jeste nešto što budi nadu i optimizam da ipak korak po korak dolazimo do rješenja - izjavio je Zvizdić.

Svaka inicijativa koja ide u prilog deblokadi rada Zastupničkog doma je, dodaje, dobrodošla i zvanični stav SDA u vezi sa inicijativom Partije demokratskog progresa (PDP) i Srpske demokratske stranke (SDS) je da će podržati tu inicijativu, kada ona prođe potrebne poslovničke i druge važeće procedure.


Denis Zvizdić, Dragan Čović
1 od 1
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.