Čović je to najavio uoči početka zasjedanja HNS-a BiH.

- Sve ono što zajedno radimo zadnjih nekoliko godina danas ćemo utkati u naše zasjedanje, našu deklaraciju, dokumente koje ćemo donijeti. Suštinska poruka je zajedništvo hrvatskog naroda, naš evropski put, osigurati stabilnost i mir u BiH, euroatlantsku perspektivu BiH. Naravno, da imamo svoju ustavnu jednakopravnosti i legitimno predstavljanje na svim nivoima vlasti kada je u pitanju hrvatski narod kao konstitutivni narod – kazao je Čović.

VEZANI TEKST - HNS usvaja novu deklaraciju: U njoj piše o Komšiću, kanalu na hrvatskom jeziku, navode da je UZP "takozvani"...

Komentirajući proces uspostave vlasti prvi čovjek HNS-a kazao je kako se ta priča nastavlja u skladu s potpisanim međustranačkim sporazumom te da nakon imenovanja Vijeća ministara BiH slijedi uspostava vladajuće većine u Federaciji BiH.

- Što se tiče Federacije BiH, tu smo već riješili Dom naroda, riješili smo Zastupnički dom, dosta toga smo definirali i vjerujem da ćemo imati mandatara do kraja iduće sedmice, a čitavu vladu u narednih 15 dana po istoj koncepciji političkog saveza, partnerstva stranaka koje su potpisale sporazum za federalni nivo vlasti i nivo Bosne i Hercegovine – ustvrdio je Čović.

Dodao je kako vjeruje da će se nakon uspostave vlasti na svim nivoima "stvoriti ambijent u kojem će se riješiti pitanje legitimnog izbora hrvatskog člana Predsjedništva BiH".