Delegaciju HDZ-a Hrvatske činili su ministrica regionalnog razvoja Nataša Tomišak i ministar vanjskih i evropskih poslova Gordan Grlić-Radman, dok im je u ime domaćina zahvalio predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, kazavši kako su gosti danas upoznati sa svim što trenutno radi HDZ BiH.

U izjavi za medije osvrnuo se i na nedavne izjave zvaničnika povodom 25. godišnjice Dejtonskog mirovnog sporazuma.

- Imamo i dalje različite stavove, ali tragamo za rješenjima. Tragamo, ustvari, za oblikovanjem Ustava na tragu prelaska iz dejtonske u evropsku fazu. Nemamo u ovom trenutku dovoljno kvaliteta u parlamentarnoj raspravi, a podsjećam i kako nam je za promjene potrebna dvotrećinska većina. Optimističan sam i vjerujem da ćemo u prvoj polovini naredne godine imati izmjene Izbornog zakona BiH, koje će garantirati legitimno predstavljanje svih konstitutivnih naroda - najavio je Čović.

Ministrica Tomišak iskazala je veliku podršku HDZ-u BiH, kazavši da su dva HDZ-a jedinstvena u svemu u Mostaru, kao i u ostalim gradovima Bosne i Hercegovine. Grlić-Radman je pozdravio napore po pitanju privredne i prekogranične saradnju dviju država, napominjući kako česti dolasci hrvatskih zvaničnika u BiH potvrđuju potpunu posvećenost Hrvatima u BiH i državi Bosni i Hercegovini uopće.

- BiH gledamo kao stabilnu cjelinu s harmoničnim odnosima naroda. Izbori u Mostaru su dobra vijest nakon 12 godina. Pozdravili smo dogovor lidera bošnjačkog i hrvatskog naroda iz juna, uz nadu da će se nakon Mostara posljedično izmjeniti i Izborni zakon BiH. To je nužno za ravnopravnost svih naroda. I to je duh i slovo Dejtona. BiH bi u tom slučaju postala prosperitetna i funkcionalna država, što Hrvatska snažno podržava. Posebno ovdje mislim na članstvo u NATO-u. Građani ove zemlje zaslužuju razvitak. Ako već želimo BiH u EU i NATO-u, potrebne su nam evropske vrijednosti i vladavina prava. Izmjene izbornog zakona garantovale bi jednakopravnost građana - naveo je Grlić-Radman.