open-navfaktor-logo
search
Sa predstavnicima u EP
Čović udario po Bošnjacima: Troše vrijeme, bez želje za postizanjem dogovora
Predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a BiH Dragan Čović danas je u Sarajevu održao sastanak sa predstavnicima Evropske pučke stranke u Evropskom parlamentu.
10.02.2022. u 20:59
get url
text

Predstavništvo koje boravi u dvodnevnoj radnoj posjeti Bosni i Hercegovini, sastoji se od zastupnika Manfreda Webera, Andreya Kovatcheva, Davida McAllistera, Paula Rangela, Rase Juknevičienė i Željane Zovko.

Dužnosnici su razgovarali o trenutnoj političkoj situaciji u svjetlu pregovaračkog procesa i potrebi izmjena Izbornog zakona BiH te stabilizaciji prilika. Također su govorili o evropskoj perspektivi i putu Bosne i Hercegovine prema kandidatskom statusu.

Čović je upoznao predstavnike s izazovima u pregovaračkom procesu, ističući kako su hrvatski predstavnici bili konstruktivni pregovarači i jedini koji su dostavili više prijedloga koji u potpunosti implementiraju i odluke ELJSP-a i Ustavnog suda BiH.

Upozorio je kako su pojedini predstavnici bošnjačkog naroda usmjereni na trošenje vremena, bez stvarne želje za postizanjem dogovora koji bi značajno stabilizirao situaciju u državi. Istaknuo je kako BiH mora hitno napraviti iskorak na svom evropskom putu te naglasio kako praksa preglasavanja hrvatskog konstitutivnog naroda mora zauvijek biti zaustavljena.

Dužnosnici EPP-a istakli su potrebu stabilnosti Bosne i Hercegovine i naglasili kako ravnopravnost hrvatskoga naroda nije i ne može biti upitna. Apelirali su na donošenje dogovora o izmjenama Izbornog zakona i ograničenim ustavnim izmjenama te kazali kako je to važna komponenta za napredovanje na evropskom putu koji je budućnost BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.