open-navfaktor-logo
search
Udar na vjeru
Crna Gora: Amfilohije pozvao Vladu da povuče prijedlog zakona o slobodi vjeroispovijesti
Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije kazao da će sveštenici i vjernici još jednom pozvati na povlačenje zakona na Crkveno-narodnom saboru
14.12.2019. u 14:36
get url
text

Srpska pravoslavna crkva (SPC) pozvala je Vladu Crne Gore da povuče iz skupštinske procedure prijedlog zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije kazao je da će sveštenici i vjernici još jednom pozvati na povlačenje zakona na Crkveno-narodnom saboru, koji će organizovati 21. decembra u Nikšiću. 

- Nadam se da neće biti nikakvih protesta. Mi molimo vlast da shvati ozbiljnost ove teme i da se rastosilja komunističkog naslijeđa - kazao je Amfilohije na konferenciji za novinare.

On je istakao da Vlada Crne Gore pokušava da donese, kako je kazao, anticrkveni zakon iako se radi o sekularnoj državi.

Mitropolit je istakao da je prijedlog zakona usmjeren protiv crkve i podsjetio da je Vlada ranije sklopila ugovore s Rimokatoličkom crkvom, islamskom i jevrejskom zajednicom, ali da nema dogovora sa SPC. 

- Jedna sekularna država htjela bi sada da se ponaša prema crkvi kako se Crna Gora nije odnosila ni u vrijeme kralja Nikole, a tada je bila vjerujuća vlast. Zakoni kralja Nikole su razlikovali imovinu vladarske porodice, imovinu države i imovinu crkve - tvdi Amfilohije.

On je upozorio da je neshvatljivo da država, koja pregovara s Evropskom unijom (EU), donosi zakone kojima crkvena imovina postaje državna. Amfilohije je poručio da bi Vlada Crne Gore trebala vjerskim zajednicama da vrati ono što im je, kako je rekao, oduzeo komunistički režim.

- Ono što je tada oduzeto u ime naroda sada se privatizuje. Ono što je oteto od crkve treba da se vrati crkvi. Tražimo da se donese normalan zakon za vjerske zajednice - kazao je on.

Komentarišući negodovanje dijela javnosti zbog najave da će na saboru u Nikšiću biti izložene mošti Svetog Vasilija Ostroškog, Amfilohije je kazao da se radi o običaju SPC tokom litija.

- Te litije s moštima svetih ljudi su normalna priča. Narod dolazi dolazi da posjeti mošti i te mošti sabiraju narod. Na saboru ćemo pozvati na bratsku slogu i pomirenje - kazao je on.

Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije kazao je da je sabor u Nikšiću nastavak trojičindanskog sabora koji je održan ljetos u Podgorici.

On je kazao da će se na saboru u Nikšiću narod duhovno osnažiti i nakon toga, kako je kazao, ljepše razgovarati. Joanikije je kazao da Vlada predlogom zakona o slobodi vjeroispovjesti želi, kako je rekao, da opljačka crkvenu imovinu.

- Radi se o udaru na našu vjeru. Da se naša vjera ponizi u odnosu na druge vjere. Mi se ne borimo protiv vlasti nego protiv bezakonja. Ne možemo odustati od odbrane svojih svetinja. To je nama skuplje od života i volio bih da svi to shvatimo - kazao je Joanikije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.