open-navfaktor-logo
search
Granične patrole
Crnogorska policija spriječila 300 ilegalnih ulazaka migranata u BiH u 2019. godini
Crnogorski i bosanskohercegovački granični policajci u zajedničkim patrolama obilaze 80 kilometara dug zeleni pojas granice između te dvije države i sve češće nailaze na krijumčare koji migrante pokušavaju prevesti preko granice u nehumanim uvjetima
19.08.2019. u 10:21
get url
text

Crnogorska granična policija u prvih šest mjeseci 2019. spriječila je skoro 300 ilegalnih ulazaka migranta iz Crne Gore u Bosnu i Hercegovinu, kazali su u nedjelju pripadnici granične policije te zemlje.

Crnogorski i bosanskohercegovački granični policajci u zajedničkim patrolama obilaze 80 kilometara dug zeleni pojas granice između te dvije države i sve češće nailaze na krijumčare koji migrante pokušavaju prevesti preko granice u nehumanim uvjetima, kazali su predstavnici policije za Radio Televiziju Crne Gore

- U jednom slučaju je pronađeno čak 14 osoba smještenih u jednom putničkom vozilu u nehumanim uvjetima, koje je državljanin Crne Gore namjeravao nezakonito prebaciti u BiH - kazao je za RTCG Slavko Peković iz crnogorske granične policije.

Pripadnici crnogorske službe spasavanja početkom prošle sedmice pronašli su troje migranata u brdima iznad Herceg Novog koji su pokušali ilegalno ući u Republiku Hrvatsku, ali su se izgubili i tri dana proveli na nepristupačnom terenu.

- Riječ je o troje stranih državljana, srednje dobi, dva muškarca i jednoj ženi. Bili su u jako lošem fizičkom stanju i maksimalno iscrpljeni - saopćio je tada Vlado Pejović iz Službe zaštite i spasavanja iz Herceg Novog.

Kako prenosi RTCG, krijumčari od migranata uzimaju i preko 100 eura po osobi da ih dovedu blizu granice s Hrvatskom ili BiH, a nerijetko migrantima pomaže i lokalno stanovništvo s obje strane granice. Uglavnom se kreću noću, pa crnogorska policija na granicama koristi suvremene termovizijske uređaje kako bi ih zaustavila u njihovom poduhvatu.

- Ono što je osnovna funkcija termovizijskijskih skenera je da uzbune organe na terenu, da im jave na kojem putnom pravcu se događaju neke aktivnosti da bi pravovremeno reagirali - naveo je pripadnik crnogorske granične policije.

Sredinom 2018. crnogorska granična policija je s kolegama iz BiH i Albanije uspostavila zajedničke granične patrole kao bi zaustavili priljev migranata na takozvanoj „priobalnoj migrantskoj ruti“ (Albanija-Crna Gora-BiH-Hrvatska), prenosi Hina.

U Crnoj Gori je broj tražitelja azila prošle godine u odnosu na 2017. utrostručen i podneseno je čak 3.104 zahtjeva za međunarodnu zaštitu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.