open-navfaktor-logo
search
Dok se Srbija naoružava
CSSBiH: Zabrinjavajući izostanak reakcije na Dodikov nagovještaj podrivanja NATO puta BiH
Centar za sigurnosne studij BiH oglasio se saopćenjem za javnost u kojem se izražava zabrinutost zbog izostanka bio kakve reakcije zvaničnika i političkih lidera na  prijetnje Milorada Dodika podrivanjem odbrambeno sigurnosnog sektora i namjeru problematiziranja donacije neophodnih sredstava za modernizaciju i opremanje OS BiH i srodnih institucija.
23.02.2023. u 10:29
get url
text

Naime, kako ističu u saopćenju, na nedavno održanom sastanku NATO ministara odbrane u Briselu i zvanično je odobren paket Izgradnje odbrambenih kapaciteta (DCB) za Bosnu i Hercegovinu.

- Navedeni paket je vid praktične demonstracije  opredjeljenosti NATO da implementira dogovorenu prilagođenu političku i praktičnu pomoć za BiH te ispuni obavezu Alijanse donesenu na NATO samitu u Madridu, juna 2022. godine. Kako se može sagledati iz službenih dokumenata paket pomoći sastoji se od 12 inicijativa namijenjenih da u kratkoročnom ili  srednjoročnom periodu odgovore na potrebe poboljšanja otpornosti odbrambeno sigurnosnog sistema BiH - navode u saopćenju.  

Dodaju kako je na ovu informaciju iz NATO sjedišta u Briselu, odmah je reagovao predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik koji je rekao da Predsjedništvo BiH, kao ustavno nadležno, nije tražilo bilo kakvu pomoć od NATO saveza zbog čega je predložio da "kolektivni šef države" ne prihvati pomoć koju je Alijansa odobrila za BiH.

- U vrijeme kada je bio član Predsjeništva BiH, Milorad Dodik nije problematizirao niti jednu donaciju NATO-a niti njegovih članica upućenih Ministarstvu odbrane BiH ili Ministarstvu sigurnosti BiH. Podsjećanja radi, samo SAD su tokom 2021. godine, između ostalog, donirale 4 helikoptera tipa Bell-UH-IH-II Huey II ili 14 terenskih vozila Humvee, a podršku u opremi pružale su  Velika Britanija, Turska i Kina - navode iz CSSBiH.

U kakvim geostrateškim i geopolitičkim okolnostima je data ova izjava, ističu dalje iz CSSBiH, možda najbolje možemo zaključiti iz obraćanja predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, prilikom njegovog boravka na Međunarodnom sajmu naoružanja koji se ovih dana održava u Abu Dabiju.

- U svojoj je izjavi za dnevnik BNTV rekao: "Ko ne bude imao ozbiljnu vojsku, odvraćajućeg karaktera bit će napadnut i pojeden". Istom prilikom nagovjestio je da će Srbija težiti povećanju izdvajanja za vojsku i namjensku industriju sa sadašnjih 2.4 na 3 posto visine BND-a (sada je projicirano izdvajanje od oko 700 miliona Eura).

Radi čega se niko od zvaničnika i političkih lidera nije osvrnuo na ove prijetnje podrivanju odbrambeno sigurnosnog sektora i namjeru problematiziranja donacije toliko neophodnih sredstava za modernizaciju i opremanje OS BiH i srodnih institucija zaista nije objašnjiivo - navode iz CSSBiH. 

Dodaju kako sve institucije obuhvaćene ovim programom prilagođene pomoći za BiH su u prethodnoj godini zajedno sa svojim partnerima iz NATO zemalja detaljno i planski razrađivali vrstu pomoći koja je najsvrsishodnija za OS BiH u ovom trenutku njene integracije u NATO.

- Stoga je zaista neshvatljivo da niko ne oponira paušalnim izjavama da institucije nisu znale za pripremu ove i ovakve vrste pomoći od strane NATO-a. U svojim  izvještajima, redovno dostavljenim kako Ministarstvu odbrane BiH tako i Predsjedništvu BiH i Ministarstvu vanjskih poslova BiH, konstatovano je da su OS BiH primile opsežne treninge od strane partnera te da im progres u dostizanju NATO standarda predstavljaju ograničenja vezana za nedostatak kvalitetne opreme - ističe se u saopćenju.

Sporazum političkih koalicija potpisan između partnera u vlasti na državnom nivou pod nazivom "Smjernice, načela i ciljevi u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti za period 2022 – 2026. godine", dodaju iz CSSBiH, sadrži i dio posvećen euroatlanskim integracijama.

- Stoga je još neprimjerenije da stranke sa probosanskom i hrvatskom orijentacijom nisu stale u zaštitu institucija i proklamovanih vanjsko političkih ciljeva, jer ovakve izjave na unutrašnjem planu ali i stavovi susjeda zasigurno izazivaju opravdanu sigurnosnu dilemu kod građana Bosne i Hercegovine, da li se neko u okruženju naoružava zarad odbrambenih ili ofanzivnih ciljeva.

Razumljivo je da sa političkog aspekta nije pragmatično u ovako osjetljivim i složenim okolnostima na početku izgradnje funkcionalne koalicije za pretpostavljeni period obnašanja vlasti stvarati konfliktne situacije. U isto vrijeme svi nosioci vlasti moraju biti svjesni i zastupati prvenstveno interese građana koji su u nedoumici da li šutnja znači i prećutnu podršku iznesenim stavovima koji ugrožavaju teško izgrađeni odbrambeni sistem u koji građani imaju veliko povjerenje - zaključuje se u saopćenju CSSBiH.      

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.