open-navfaktor-logo
search
O konsolidaciji
Ćudić o omiljenom liku: Kvesić je paradigma zdravstvenog sistema u BiH, riješit će ono što "visi"
Zastupnica Sabina Ćudić (Naša stranka) je kritizirala Prijedlog zakona zakonu o finansijskoj konsolidaciji i restrukturiranju javnih zdravstvenih ustanova u Federaciji BiH koji se našao na današnjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH.
29.03.2022. u 13:01
get url
text
Sabina Ćudić, Ante Kvesić

Ovaj zakon predviđa pomoć zdravstvenim ustanovama u visini od 225 miliona KM, s tim da je najviše novca planirano za Sveučilišnu kliničku bolnicu Mostar i to 63 miliona KM.

- Hajde da odemo do meni omiljenog lika zdravstvenog sistema Bosne i Hercegovine Ante Kvesića. Paradigma zdravstvenog sistema BiH, inače 29 godina da je direktor Sveučilišnog kliničkog centra u Mostaru. Ovo je njegova izjava od 8. februara: "Zakon o konsolidaciji omogućava nam da zaustavimo trend propadanja bolnice". Dakle, 63 miliona KM dajemo direktoru koji vodi ovu bolnicu 29 godina i kaže da će mu ovaj novac omogućiti da zaustavi trend propadanja bolnice koju vodi tri decenije.

Citiram dalje: "Moći ćemo zakonskim putem riješiti neke stvari koje nam 'vise' već dugo, a o ciframa je nezgodno govoriti". Jer gospodin koji 29 godina vodi bolnicu ne zna cifru koliko mu treba i koliko će duga pokriti, ali kaže "sve skupa, prema mojim procjenama mislim da bi negdje barem prepolovilo dug".

Kad je Kvesić rekao da im je korona ušla "sazad" u bolnicu, govorila sam da korupcija ubija i da će nastaviti da ubija kao i koronavirus u BiH. Mi konsolidujemo dug, prebacujemo stotine miliona da zaustavimo trendove propasti bolnica jer im neke stvari, kažu direktori, "vise" - kazala je na sjednici Ćudić.

Većina zastupnika tokom današnje rasprave je bila mišljenja da je predloženi zakon o finansijskoj konsolidaciji nedorečen, da nagrađuje najveće gubitaše, da nema mehanizama kontrole novca koji bi se dao kao pomoć zdravstvenim ustanovama.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.