Čuvar disajnog sistema: Ulje origana sprečava upalu pluća

Objavljeno: 10.01.17 u 11:01

Upala pluća može biti bakterijska, virusna ili gljivična.

Tri kapi ulja razrijedite u čaši vode i pijte pet puta sedmično FOTO: ILUSTRACIJA
Tri kapi ulja razrijedite u čaši vode i pijte pet puta sedmično FOTO: ILUSTRACIJA

Antibiotici mogu liječiti većinu upala, no kod nekih vrsta ne djeluju.

Važno je istaći, kako neke osobe, nakon čestog uzimanja antibiotika, mogu s vremenom postati otporne na lijek. Preduga upotreba antibiotika može imati i negativne nuspojave. Primjera radi, lijek može oštetiti dobre crijevne bakterije i time oslabiti imunološki sistem.

Kao alternative preporučuju se razne biljke koje su se pokazale učinkovitim u poboljšanju zdravlja disajnog sistema. Među njima je i ulje origana koje ima jako antimikrobno djelovanje.

Koristi se u ljekovite svrhe već dugi niz godina. Bogato je željezom, kalcijem, omega 3 masnim kiselinama, vlaknima, manganom, vitaminom B i vitaminom K.

Istraživanja su pokazala da eterično ulje origana ima jaka antibakterijska svojstva, jača imunološki sistem, kosti i čuva srce.

Naučnici su otkrili da je ulje origana jednako učinkovito kao i antibiotici u sprečavanju rasta patogena (uzročnika bolesti), a takvo djelovanje ima čak i kad je razrijeđeno.

Kako ga koristiti

S obzirom na to da je veoma jako, ulje origana uvijek uzimajte u razrijeđenom obliku. Dovoljne će biti tri kapi koje ćete razrijediti u čaši vode. Na ovaj način ćete ojačati organizam i spriječiti upalu pluća.
Napitak pijte pet puta sedmično.