Predsjednica RS-a Željka Cvijanović i potpredsjednici Ramiz Salkić i Josip Jerković, položili su danas zakletve u Narodnoj skupštini RS.

Cvijanović je istakla da će u naredene četiri godine mandata, institucije RS-a, na čelu sa budućim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, tijesno sarađivati.

-Iako su neki priželjkivali, pa čak i radili na destabilizaciji, građani su i na ovim izborima poručili da je RS iznad svega i na prvom mjestu – dodala je Cvijanović.

Rekla je da njena osnovna ideja u radu ostaje "jaka, stabilna i prosperitetna RS". Najavila je da će već sutra, prvog radnog dana u Palati Republike, imenovati mandatara za sastav Vlade RS.

-RS svima u BiH i izvan nje, pruža ruku saradnje, ali nećemo dozvoliti urušavanje njene autonomije i nadležnosti – kazala je Cvijanović.

Ona je istakla da tokom svog mandata planira akciju sa mladim ljudima "Srpska društvo u pokretu". Navela je i da je RS za evropski put, ali ne prihvata da se ovaj proces zloupotrebljava i neutrališu institucije RS.

- RS nastavlja da bude neizostavan partner u ovom procesu, ali se svi unutar BiH moraju kretati u okviru svojih nadležnosti – dodala je.

Objasnila je da je "Ruska federacija dokazani prijatelj RS", kao i da se razvijaju sve bolji odnosi sa Kinom.

 -Naš odnos prema SAD je otvoren i pozitivan. U RS je pozdravljen stav predsjednika SAD Donalda Trampa o nemiješanju u unutrašnje stvari drugih država. Sa SAD RS dijeli mnoge zajedničke vrijednosti, uključujući i borbu protiv terorizma kojem smo svi, diretkno ili indirektno, izloženi. Žalimo zbog propuštenih mogućnosti u prošlosti da naše razumijevanje bude i bolje i vjerujem da to može da se desi u budućnosti onda kad nametnuti stereotipi ustupe mjesto jednom racionalnijem i objektivnijem pristupu- istakla je Cvijanović.

Rekla je i da je pitanje pristupa NATO-u osjetljivo, te da RS po tom pitanju prati Srbiju, a da NATO granica ne može biti između RS i Srbije.

Istakla je da, ukoliko Srbija promijeni stav prema ulasku u ovaj vojni savez, RS će raspisati referendum, te zatražiti mišljenje građana o pristupu NATO-u.

Novoizabrani član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik danas je položio "svečanu zakletvu" u parlamentu entiteta RS-a, a sutra bi to trebalo da uradi i u Predsjedništvu BiH, zajedno s druga dva člana državnog Predsjedništva. Polaganje "zakletve" u NSRS Dodik je ranije najavi.