open-navfaktor-logo
search
Entitetska predsjednica
Cvijanović: Vanredno stanje u RS ne znači suspenziju Skupštine i demokratije
Predsjednica Republike Srpske (RS) Željka Cvijanović istakla je  danas da proglašenje vanrednog stanja za teritoriji tog bh.entiteta, zbog epidemiološke situacije usljed koronavirusa, ne znači raspuštanje Narodne skupštine i demokratije.
28.03.2020. u 16:00
get url
text

-To ne znači da nema Narodne skupštine – rekla je ona, podsjetivši da je nakon proglašenja vanrednog stanja predsjednica RS-a dobila nova ovlaštenja, da može donositi uredbe sa zakonskom snagom po pitanjima iz nadležnosti parlamenta.

Ona je na konferenciji za novinare, nakon što je danas na posebnoj sjednici usvojena Oodluka o proglašenju vanrendog stanja u RS-u, rekla da se nada će to biti privremeno stanje, koje će trajati nekoliko sedmica, eventualno nekoliko mjeseci.

Rekla da je to bilo neophodno kako bi se moglo brzo reagovati u nekoliko sfera, prvenstveno u oblasti zdravstva, te pomoći privredi, ali i omogućavanja završetka školske godine.

Dodala je da neće raditi samostalno već s Vladom RS, koja će biti predlagač određenih zakonskih rješenja, ali i s predsjednikom Narodne skupštine RS-a, a saradnju će proširiti i na entitske parlamentarce i pravnike kako ti akti ne bi bili sporni ni na koji način.

-Bilo je neophodno uvesti vanrendo stanje, jer su iscrpljenje mogućnostu koje smo imali prothodnih sedmica i neophodno je da sada zađemo u zakonodavnu sferu, da mjenjamo neke zakone, ne napamet i proizvoljno, već na odgovoran način – navela je entitetska predsjednica.

VEZANI TEKST - NSRS izglasala uvođenje vanrednog stanja u RS-u, ali odluka još ne može stupiti na snagu

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je također danas da je cilj uvođenja vanrednog stanja u RS efikasnije odlučivanje u novonastalim okolnostima i pooštravanje mjera kako bi se što prije stalo ukraj širenju virusa korona.

- Od početka je bilo zahtjeva za proglašenje vanrednog stanja, jer moramo brzo donositi odluke. Vanredno stanje nije ništa, nije nikakav atak na slobodu ljudi, ništa se neće promijeniti za građane - rekao je Dodik.

Narodna skupština RS-a danas je na sjednici, zatvorenoj za javnost, usvojila odluku o proglašenju vanrednog stanja za teritoriju tog bh.entiteta, zbog epidemiološke situacije usljed koronavirusa.

Opozicija u RS-u (SDS i PDP) je negodovala zbog ovakve odluke, jer kažu da nije poznato koje ćo to mjere sada biti donesene niti je obrazloženo zbog čega se uvodi vanredno stanje i time suspenduje Narodna skupština RS-a, a sva vlast se daje u ruke SNSD-u. Negodovali su iz zbog toga što je sjednica bila zatvorena za javnost. Prilikom glasanja bili su suzdržani. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.