open-navfaktor-logo
search
Propali pregovori
Cvitanović: Priča je završila na Domu naroda, očekivao sam da ćemo FBiH učiniti lokomotivom BiH
Predsjednik HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović novinarima je kazao da su pregovori o izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, odnosno o reformi Ustava BiH propali jer je načelo od samog starta bilo "ili je dogovoreno sve ili nije dogovoreno ništa".
20.03.2022. u 13:55
get url
text

- U nekim koracima, od teme do teme, člana 4 i 5 Ustava BiH, modela za izbor članova Predsjedništva BiH stavovi su bili primaknuti ali nisu dogovoreni u potpunosti. Priča je završila na Domu naroda. Hrvatska javnost je imala očekivanja oko Doma naroda da će biti ono što je rekao Ustavni sud BiH, da će Dom naroda čuvati suštinu i multietičnost BiH. Sa strane bošnjačkih političkih predstavnika je bila kontinuirana tendencija i cilj smanjiti nadležnost Doma naroda, dovesti ga na nivo Vijeća naroda RS-a, a o tome nema prostora za razgovor - rekao je i dodao:

- Ovo vidim kao drugi korak u potpunom dekonstituiranju Hrvata. Prvi je urađen početkom 2000.-ih kada su nametnuti amandmani na Ustav koji su išli samo na štetu hrvatske političke pozicije, ovo bi bio drugi korak i treći korak bi bio apsolutno dekonstituiranje.

S druge strane, dodao je, nije bilo prostora za učiniti korak naprijed, "iako smo i mi bili spremni bili učiniti ustupke".

- Prvi ustupak sa naše strane je da smo uopće otvorili priču kooja nije definirana presudama, to je funkcionisanje FBiH, i na nju smo najviše vremena potrošili - rekao je.

Istakao je da je izborna kampanja krenula, da se zauzimaju pozicije za izbore te da to nije dobar put za BiH.

- Očekivao sam da ćemo u FBiH doći do kompromisa i učiniti je lokomotivom BiH. Nažalost, zašto nismo ja ne razumijem, ali pregovori su propali - kazao je.

Potom je, govoreći o propalim pregovorima u kontekstu aktuelne krize i rata u Ukrajini, kazao:

- Ovo BiH košta i na evropskom putu i ruskog utjecaja u BiH. Zato sam i rekao da FBiH mora biti lokomotiva, da moramo jasno reći da je to agresija na Ukrajinu, da moramo jasno stati uz taj napaćeni ukrajinski narod. Ovo utječe na loš egzistencijalni položaj svih ljudi, ovo utječe na investicije od EU-a, ali to nek ponesu oni koji su blokirali ovaj četverodnveni pokušaj dogovora.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.