open-navfaktor-logo
search
Ministar i zastupnik
Da li Čampara želi sarajevsku policiju staviti pod svoju kontrolu, evo njegovog odgovora
Federalni ministar unutrašnjih poslova i zastupnik (SDA) u Skupštini Kantona Sarajevo Aljoša Čampara kaže da njegova inicijativa o reformi javne sigurnosti koja je dobila jednoglasnu podršku kantonalnih zastupnika nema nikakve veze sa pričama da mu je cilj staviti sarajevsku policiju pod svoju kontrolu.
17.06.2020. u 20:38
get url
text

VEZANI TEKST- Usvojena Čamparina inicijativa: Kreće reforma javne sigurnosti u Kantonu Sarajevo

- To su obične gluposti. Kako ja jedan od 35 u Skupštini mogu staviti policiji pod svoju nekakvu političku kontrolu. Ne znam da li je to fizički i tehnički moguće, pa oni koji plasiraju takve priče neka malo razmisle o tome. Moj cilj je bio upravo da se izvrši depolitizacija policije – navodi Čampara u razgovoru za Faktor.

U izradi novog zakona o Upravi policije Kantona Sarajevo, kao i ažurirane verzije Zakona o policijskim službenicima Kantona Sarajevo učestvovat će domaći i međunarodni eksperti, a rok je produžen na 180 dana.

- Treba malo više vremena jer se mora formirati komisija, pa slijede javne rasprave. Zato smo rok produžili sa 90 na 180 dana – navodi on.

Pojašnjava i zašto tek sada, nakon skoro šest godina mandata na mjestu ministra FMUP-a pokreće priču o reformi javne sigurnosti.

- Davno su uočene nepravilnosti, i nije baš da sam tek sada pokrenuo nešto. Prošlo je dosta vremena kada sam izradio novi zakon o policijskim službenicima FBiH, ali nikada nije prošao Federalnu vladu, a upravo taj zakon bio je jedan od zahtjeva Komisije za sigurnost Parlamenta FBiH. Moj stav je uvijek bio da je reforma policije potrebna, ne samo u kantonima, ne samo u FBiH, već na nivou cijele države. Imamo decentraliziran sistem, i nadam se da ako nekad uđemo u rješavanje poglavlja 23. i 24.  sigurnost i vladavina prava, u pregovorima sa EU-om, da će i ta priča doći na dnevni red - poručuje Čampara.  

Nadalje, kaže da je u razgovorima sa predstavnicima međunarodne zajednice u BiH i policijskim komesarima, posebno u posljednje vrijeme, primjećeno da se pojačava politički utjecaj na policiju.  

- To je posebno izraženo kod smjena i imenovanja policijskih komesara, gdje recimo u Sarajevu u dvije godine imamo tri komesara, pa onda situacija u Tuzlanskom kantonu. Generalno, imamo problem odnosa komesara i ministra, gdje nisu u većini kantona odvojeni budžeti komesara i ministra, i samim tim ako policija ne kontroliše svoj budžet, imamo direktan politički utjecaj na njen operativni rad - kaže naš sagovornik.  

Problematični su, navodi on, i nezavisni odbori. U njima sjede i profesionalci, ali i oni koji po političkim nalozima provode opstrukcije. Primjer za to je imenovanje Muje Koričića na mjesto policijskog komesara u USK, gdje Nezavisni odbor nije htio da dostavi prijedlog Vladi.

- Nažalost, politika pravi nered i onda imamo teške sitacije u samom operativnom radu policije, ali i samih odnosa uprave policije prema ministarstvu, i obrnuto. Rijetko se može naći situacija da jako dobro sarađuju komesar i ministar i mi to moramo mijenjati kroz zakone, kroz reforme - ističe on.   

Na reformi javne sigurnosti u Kantonu Sarajevo, pored domaćih eksperata radit će i eksperti iz Ambasade SAD-a i dijela OHR-a koji se bavi policijom.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.