open-navfaktor-logo
search
Beograd noću
Da li je najbolja zabava sa narodnjacima?
Iako su posljednjih godina postali pomalo ozloglašeni i proglašavani šundom, popularni narodnjaci i dalje žive u medijima i na privatnim zabavama. Ne mali broj kritičara proziva turbo folk, tvrdeći da kvari popularnu kulturu, ali i razvoj mlađih generacija. Smatra se da dolaze iz susjedne Srbije, odnosno Beograda, kao mjesta gdje postoje televizije koje promovišu ovu vrstu muzike.
09.08.2022. u 11:46
get url
text
Beograd noću

Ipak, Nova godina 2023 Beograd će ponovo učiniti centrom zabave u regionu, prije svega zahvaljujući bogatoj ponudi kafana i narodnjaka. A doček Nove godine u Beogradu je uglavnom nezaboravan i svi žele da ga ponove i sljedeće godine. Gdje je tajna osporavanih narodnjaka?

Privatne proslave i narodnjaci

Za početak se dopadaju svim generacijama jer su emocije koje nose univerzalne i vrlo jednostavne, tako da se svi mogu poistovjetiti s njima. Gotovo da nema privatne proslave na kojoj se narodnjaci ne slušaju. Jeste li vidjeli kuću u kojoj se pušta Čajkovski, Betoven, džez ili neka druga prosvijećenija muzika kada se dijete rodi? Ili kada se slavi rođendan, godišnjica braka ili veze? Možda, ali veoma rijetko.

Narodna muzika se zove narodna jer se jednostavno pravi po ukusu naroda. Dakle, ne za kritičare (ni muzičke, ni književne), što ne znači da među njima nema pravih umjetničkih djela.

Stari i novi narodnjaci

Često kažemo da idemo u kafanu na "prave" narodnjake, a to znači one "stare". Ili to zovemo prava narodna muzika, kafanska narodna muzika, koja zaista vrijedi. Nastala je u nekim ranijim vremenima, kada se "znalo ko smije pjevati i snimati", a i danas živi na radost svih generacija. Odnosi se na Silvanu, Tozovca, Tomu Zdravkovića i mnoge druge.

Za razliku od "pravih" narodnjaka, postoje "novi" narodnjaci. To su pjesme i pjevači narodne muzike koji nisu dostigli kvalitet i slavu starih, ali i dalje rade punom parom. Imaju svoje medije i svoje tezge. Najviše sviraju na beogradskim splavovima, ali i u cijelom regionu, a čak se traži i karta više za njihove nastupe. Imajući to u vidu, možemo zaključiti da se donekle promijenio ukus naroda, jer se promijenila i muzika koja se za njih stvara. Stoga je podjela na stare i nove narodnjake krajnje uslovna.

Da li je moguće dočekati Novu godinu bez narodnjaka?

Naravno, tokom praznika smo obično najsrećniji i najviše volimo laganu muziku, da se opustimo i uživamo sa porodicom i prijateljima. Ima ih raznih, neke pjesme nisu baš za praznike, na primer tipične balade, ali i one imaju svoje mjesto.

Kao i većinu praznika, doček Nove godine se ne može zamisliti bez pjesama narodne muzike. Bilo da je doček Nove godine kod kuće, na trgu gde se organizuje muzički program ili u nekom od popularnih restorana koji organizuju doček.

Također, oni koji se spremaju da dočekaju Novu godinu u nekom od gradova u regionu, sigurno će biti na narodnjacima. Ovo posebno važi za Beograd, koji je poslednjih godina postao sinonim za uzbudljiv noćni život.

Nova godina 2023 Beograd svrstava u sam vrh zabave u regionu, jer, koliko znamo, svake godine sve više ljudi kreće u tom pravcu pred praznike. U prepoznatljivoj atmosferi, Beograd može da zahvali narodnjacima i narodnoj muzici, jer na najpopularnijim splavovima i kafanama dominiraju narodnjaci. I stari i novi.

Inače, ako planirate otići u susjednu prijestolnicu prije Nove godine da provedete doček, računajte na to da za većinu restorana morate napraviti online rezervaciju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.