open-navfaktor-logo
search
Šta kažu pravila
Da li je Zrinjski postigao neregularan gol protiv Sarajeva?
Fudbaleri Zrinjskog savladali su u subotu Sarajevo u derbiju 14. kola Premijer lige Bosne i Hercegovine.
26.10.2021. u 11:18
get url
text

Trenutak odluke dogodio se u 40. minuti, kada je Nemanja Bilbija majstorski iz slobodnjaka, pored "živog zida" poslao loptu u mrežu iza leđa golmana Belmina Dizdarevića.

Međutim, dojam je da je gol Zrinjskog neregularan, bar kada pročitate "papire".

Naime, prema Pravlima fudbalske igre od sezone 2019/2020, promijenjen je postupak izvođenja slobodnih udaraca (Pravilo 13).

- Ako tri ili više igrača iz ekipe koja se brani čine "živi zid", svi igrači ekipe koja napada moraju ostati na najmanje jedan (1) metar udaljenosti od "živog zida" sve dok lopta ne bude u igri - piše u Pravilu 13, uz dodatak:

- Pri izvođenju slobodnog udarca, ako se igrač ekipe koja napada nalazi na manje od jednog (1) metra od "živog zida" koji čine tri ili više igrača ekipe koja se brani, dosuđuje se neizravni slobodni udarac (indirektan udarac).

Ako se pogleda snimak Bilbijinog gola, može se vidjeti kako je Mario Tičinović bio jako blizu "živog zida", a sudija Elvis Mujić (Banovići) bio je dobro pozicioniran. No, arbitar nije reagovao, nego je igrače Sarajeva poslao na centar, a Bilbiji priznao gol.

Pogledajte screenshot sa Arena Sport TV i procijenite sami da li je Mujić trebao poništiti gol i dosuditi indirektan udarac za Bordo tim.

FOTO: Screenshot/Arena Sport TV

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.