- Mi se ne miješamo ko će doći na njihova obilježavanja - rekao je Dačić novinarima u sjedištu SPS-a, aludirajući da obilježavanja 100 godina od početka Prvog svjetskog rata i ceremoniju u Parizu kada su predsjednika Srbije Aleksandra Vučića domaćini stavili kraj predstavnika država koje su izazvale taj rat.

Dodao je kako nije čuo da je Evropska unija reagovala kada je Erdogan držao predizborni skup u Sarajevu.

Dačić je rekao da nije posao ambasadora da se miješaju u unutrašnja pitanja Srbije, navodeći da ako je tačna informacija da ambasadori EU zemalja neće doći na svečanost u Orašac, "to nije razuman potez".

VEZANI TEKST- Blic: EU ambasadori neće prisustvovati obilježavanju Nacionalnog dana Srbije zbog Dodika

- Mi smo suverena i nezavisna zemlja i nije njihovo da odlučuju o tome - dodao je Dačić i naglasio "da su se oni pitali, mi ni ustanak ne bismo dizali".

Na pitanje da li potezi Dodika sada već nanose štetu Srbiji, Dačić je ocijenio da u Bosni i Hercegovini prave problem Srbiji, "cjelina, a ne samo Dodik".

- Srbija je garant Dejtonskog sporazuma. Nije ga smislila Srbija, već Sjedinjene Države i one treba da ga brane - poručio je Dačić i dodao da ako Dodik ruši taj sporazum, ruše ga i Bošnjaci pokušajima da se uruši Republika Srpska, prenosi Nova.rs.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u petak uveče na TV Prva da je pogrešna reakcija predstavnika zemalja EU.

- Mi smo ti koji organizujemo, mi smo domaćini. Mi da menjamo ili isključujemo rukovodstvo Republike Srpske ne pada mi na pamet da tako nešto i razmatram - naglasio je Vučić i dodao da će dodijeliti orden predsjednici RS Željki Cvijanović.