open-navfaktor-logo
search
Klub Spectrum
Dan državnosti BiH obilježen i postavljanjem državne zastave na dno rijeke Une
Klub ekstremnih sportova "Spectrum" Bihać odlučio je na jedinstven način obilježiti 25. novembar, Dan državnosti Bosne i Hercegovine
25.11.2022. u 14:21
get url
text

Naime, grupa ronilaca koji djeluju u sklopu Kluba ekstremnih sportova "Spectrum" postavili su zastavu Bosne i Hercegovine na dno rijeke Une, ljepotice među rijekama.

Video sa zastavom na riječnom dnu postavili su na svoju stranicu na društvenim mrežama, što je već privuklo veliku pažnju brojnih građana.

Bosna i Hercegovina danas slavi Dan državnosti, datum kada je prije 79 godina održano Prvo zasjedanje ZAVNOBiH-a u Mrkonjić Gradu na kojem su donesene odluke o obnovi državnosti Bosne i Hercegovine.

Originalni dokumenti kao što je Rezolucija sa Prvog zasjedanja ZAVNOBiH-a održanog u Mrkonjić Gradu 25/26. novembra 1943. godine, kojom su se Srbi, Hrvati i Muslimani opredijelili za obnovu državnosti Bosne i Hercegovine, te Deklaracija o pravima građana sa Drugog zasjedanja ZAVNOBiH-a održanom 1. juna 1944. godine u Sanskom Mostu samo je dio iznimno važne građe koja govori o historijskim odlukama donesenim u tom periodu za Bosnu i Hercegovinu, a koji se nalaze u depou Arhiva Bosne i Hercegovine.
 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.