VEZANI TEKST - Hadžiabdić: Dojave o bombama upućene telefonom su iz BiH, mailovi školama stigli iz inostranstva

U saopćenju navode da su 25. maja u jutarnjim satima Operativni centar Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo, te dežurne službe policijskih stanica u policijskim upravama obaviješteni da je veći broj osnovnih i srednjih škola na području Kantona Sarajevo putem e-maila zaprimio obavijest kako su u prostorijama škole postavljene eksplozivne naprave.

- Nadležne službe Uprave policije su, postupajući u skladu sa zakonskim ovlaštenjima, o zaprimljenim dojavama obavijestili dežurnog tužioca Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, a u škole su  upućene ekipe policijskih službenika radi poduzimanja neophodnih mjera i radnji iz nadležnosti Uprave policije koje uključuju evakuaciju učenika i osoblja iz škola, te obavljanje neophodnih KDZ pregleda. Obavljenim KDZ pregledom u 115 objekata školskih ustanova nisu pronađena nikakva eksplozivna sredstva, te su po ovlaštenju dežurnog tužioca izvršeni uviđaji na svim pregledanim lokacijama.

Imajući u vidu da je Kantonalno tužilaštva Kantona Sarajevo navedene događaje kvalifikovalo kao krivično djelo terorizma iz člana 201. KZ FBiH, koje je u nadležnosti Federalne uprave policije, službenici iste će nastaviti rad na dokumentovanju spomenutog krivičnog djela, te identifikaciji i pronalasku izvršioca, u saradnji sa policijskim službenicima Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo i drugih sigurnosnih agencija - stoji u saopćenju. 

Jučer je i dežurna služba PU Centar Sarajevo obaviještena da su telefonskim putem zaprimljene dojave o postavljenim eksplozivnim napravama u zgradi Općine Centar Sarajevo, u ulici Reisa Džemaludina Čauševića, a u kojoj se nalaze Skupština i Vlada Kantona Sarajevo, kao i u zgradi Općinskog Suda u Sarajevu, u ulici Šenoina.

VEZANI TEKST - U većini škola u KS nastava se ponovo odvija normalno

- Postupajući u skladu sa zakonskim ovlaštenjima policijski službenici su evakuisali lica iz navedenih ustanova, a izvršenim KDZ pregledom je ustanovljeno da su dojave o postavljenim bombama bile lažne. Policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo nastavljaju rad na rasvjetljavanju krivičnog djela, identifikaciji  i pronalasku lica koje je uputilo lažnu dojavu.

Ovom prilikom Uprava policije MUP-a Kantona Sarajevo izražava zahvalnost na blagovremenoj, efikasnoj i profesionalnoj pomoći i saradnji pruženoj od Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, Agencije za istrage i zaštitu BiH, Granične policije BiH, Federalne uprave policije i Uprave policije MUP-a Zeničko-dobojskog Kantona, kao i Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo, pod čijim nadzorom su realizovane vrlo zahtjevne, obimne i složene aktivnosti uzrokovane dojavama o postavljenim eksplozivnim napravama u odgojno-obrazovnim ustanovama na području Kantona Sarajevo.

Također, koristimo priliku uputiti izraze zahvalnosti za saradnju, razumijevanje i povjerenje Ministarstvu odgoja i obrazovanja Kantona Sarajevo, osoblju školskih ustanova, te učenicima i njihovim roditeljima, odnosno starateljima prilikom realizacije poslova i zadataka iz nadležnosti Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo - navodi se na kraju saopćenja.