open-navfaktor-logo
search
Priprema se posebno jelo
Danas Dan ašure: Muslimani vlastitu tradiciju trebaju živjeti i prakticirati u skladu sa Kur'anom i sunnetom
Prema Takvimu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini 10. dan mjeseca muharrema 1444. god. po hidžri obilježava se kao Dan ašure ili Jevmu-ašura. Jevmu-ašura ove godine pada u ponedjeljak, 8. augusta 2022. godine.
08.08.2022. u 08:39
get url
text

Centralni program u povodu Jevmu-ašure, za područje Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, bit će upriličen u ponedjeljak 8. augusta u Hadži Sinanovoj tekiji u Sarajevu.

Poslanik Muhammed, a. s., je za vrijeme svoga boravka u Meki postio deseti dan muharrema, a nakon dolaska u Medinu. Preporuka Božijeg poslanika Muhammeda, neka je mir i spas Božiji na njega, je da se posti 9. i 10. muharem, ili 10. i 11. dan ovoga mjeseca.

Obilježavanje dana ašure je duboko ukorijenjeno u tradiciji muslimana, ali je neophodno podsjećati da musliman vlastitu tradiciju živi i prakticira u skladu sa Kur'anom i sunnetom.

Deseti dan muharrema se također obilježava pripremanjem i služenjem posebnog jela koje se u Bosni jednostavno naziva hašure (arapski ašura). To je ustvari jedna vrsta miješanog kompota ili hošafa od voća, zrnastog povrća i žitarica.

Bajram Božijih poslanika

- Bošnjačka usmena književnost spominje hašure sa 44 do 70 vrsta voća, povrća i žitarica. Ako ih se ne može više sabrati, onda mora biti najmanje sedam sastojaka hašure. Neki pisci smatraju da je broj sedam vezan za iscrpljene rezerve hrane koje je Nuh pejgamber našao u svojim zalihama kada je njegova lađa konačno pristala na Araratu. Nuh pejgamber je u svojim zalihama našao još svega sedam vrsta namirnica, od kojih je u znak zahvalnosti Bogu pripremio svečani objed - navedeno je u saopćenju Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Navedeno je kako vjerovatno je odatle među Bošnjacima u nekim krajevima Bosne bio običaj da se berićeta radi uoči muslimanske Nove godine nabavlja i kupuje sedam osnovnih životnih namirnica, kao što su brašno od raznih žitarica, so, masnoća, riža, krompir, šećer, suho voće ili druge namirnice, zavisno od prirode poljoprivrednih kultura koje su se u datom kraju uzgajale.

S obzirom na značajne događaje koji su se desili Božijim poslanicima na ovaj dan, deseti dan mjeseca muharrema u muslimanskoj tradiciji oslovljava se i kao "Idul-enbija" (Bajram Božijih poslanika).

Šejh Sead Halilagić (FOTO: Mina)

- Jevmu-ašura, deseti dan hidžretskog mjeseca muharrema, mubarek je dan, dan bereketa, pa iskoristimo to vrijeme za hajr - izjavio je za agenciju Mina Sead Halilagić, šejh Hadži Sinanove tekije u Sarajevu, povodom Dana ašure, koji se prema Takvimu Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini obilježava danas, 8. augusta.

Šejh Halilagić je naveo da se u hadisima kaže da je Allahov Poslanik postio Dan ašure i naredio da se posti taj dan, te da post na Dan ašure briše grijehe iz prošle godine.

- Do objave o postu za ramazan, to je bio obavezan post za sve, a od tada je sunneti muekede. On je mjerilo snage imana, pokornosti i dosljednosti u slijeđenju suneta i ljubavi prema Allahu Uzvišenom. Sunet je postiti uz Jevmu-ašuru i dan prije i dan poslije, kako bi se razlikovali od nemuslimana. Ne povodimo se i ne ugledajmo na njih da bi bili sačuvani jer naš uzor je Muhamed, a. s., pa idimo njegovim stopama - poručio je šejh Halilagić.

Mnogi poslanici i njihovi sljedbenici bili su spašeni od velikih zuluma

Kako je objasnio, mudrost posta Dana ašure je u tome što je na taj dan Allah darovao svoju milost i spasio mnoge poslanike i njihove sljedbenike od velikih zuluma kojima su bili izloženi.

- Na Jevmu-ašuru su bili spašeni Adem, a. s., Nuh, a. s., Ibrahim, a. s., Jakub, a. s., Ejub, a. s., Musa, a. s., i neki drugi poslanici, te je ovaj dan nazvan i Idul-enbija, tj. Bajram Božijih poslanika. Najbolji džemat je džemat poslanika i evlija pa im se i mi priključimo, barem u ovom danu. Muhammed, a. s., je ovaj dan postio i rekao: "Ovaj post pokazuje da je vjera Allahovih poslanika jedna, te da je islam blagodat za cijeli ljudski rod." Ne budimo nemarni i ne propuštajmo ukazanu Allahovu milost, već je sa zadovoljstvom i zahvalnošću prihvatimo - naglasio je šejh Halilagić.

Kazao je i kako se prenosi da se poslanik Nuh sa svojim sljedbenicima, nakon općeg šestomjesečnog potopa, na Jevmu-ašuru iskrcao na planinu Džudij i da je iz zahvalnosti Allahu taj dan postio i naredio i drugim da poste.

- Predanja navode da im je bilo ponestalo hrane pa je Nuh, a. s., nakon što se potop povukao, skuhao preostalu hranu te su tim jelom iftarili. To je bilo prvo jelo koje je skuhano na zemlji nakon potopa. Jelo je nazvano ašura. Ljudi su to prihvatili za običaj i održali ga do danas. I mi ovdje u Bosni ga redovno spravljamo i dijelimo rodbini, prijateljima i potrebnim kao znak pažnje i ljubavi. Izgrađujmo zajedničke bratske odnose i pomažimo se u dobru - poručio je, između ostalog, šejh Halilagić.

On je podsjetio i na druge značajne događaje koji su se desili na Dan ašure. Naime, na Dan ašure 61. godine po Hidžri je ubijen Poslanikov unuk Husein sa 72 člana svoje porodice i prijatelja.

- On je za dini-islam žrtvovao sve: imetak, porodicu i život i postao car šehida. Uzmimo sebi za primjer ovog velikog insana i radimo za opće dobro žrtvujući bar dio onog čime raspolažemo, da bi stekli visoke mekame, a posebno Allahovo zadovoljstvo i ljubav. Prirodno je da nam srca jače zalupaju i napune se krvlju, oči zasuze i da se rastužimo radi tog tragičnog događanja jer je i Poslanik, a. s., zaplakao na Džibrilovo obavještenje da će mu unuk biti ubijen. Ko istinski voli Poslanika, a. s., će saosjećati s njim i biti mu teslim - predan. H. Husein, r. a., je na ovaj mubarek dan postao šehid, da bi ga Allah, dž. š., smjestio uz poslanike i hulefai-rašidine i uzdigao na najviše mertebe. Jevmu-ašura nije dan musibeta - nesreće, već dan bereketa - istaknuo je on.

Muharrem je jedan od četiri sveta mjeseca

U razgovoru je podsjetio i na vrijednosti muharrema, navodeći da je ovaj mjesec jedan od četiri sveta mjeseca.

- U ovom mjesecu naš Veličanstveni Gospodar traži pažljivije čuvanje od prijestupa i grijeha jer je griješenje u svetim mjesecima daleko teže, a dobro koje se učini, mnogo vrijednije i nagrađuje se većom nagradom. Stidimo se Allaha, dž. š., da učinimo grijeh i budimo Ga u svakom trenutku svjesni. Okrenimo svoje srce prema Njemu jer ćemo samo tako paziti na djela koja činimo - naglasio je šejh Halilagić.

Kako je kazao, prve generacije muslimana su posebno isticale vrijednost prvih deset dana muharema - provodili su ih u postu, u učenju Kur'ana, zikra, nafila-namazu pomaganju potrebnim i drugom dobru.

- Zamolimo Gospodara za uputu, pa će nas Milostivi Gospodar uputiti. Ne činimo sebi zulum puštajući da nam prolazi dan za danom ne koristeći bereket vremena u kojem živimo. U danima muharrema oživimo sunnet našeg Poslanika, a. s., posteći dio njegovih dana jer nas post vodi do postizanja takvaluka - trajne istinske svjesnosti Allaha, dž. š., koja je garant uspjeha i na dunjaluku i ahiretu - poručio je šejh Sead Halilagić.

Među Bošnjacima Dan ašure se obilježava posebnim vjerskim programima, a običaj je da mnoge porodice toga dana pripremaju jelo ašuru.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.