Svake godine, 15. april obilježava se kao dan ustroja Armije RBiH u čiji su sastav ušle jedinice tadašnje Teritorijalne odbrane i Patriotske lige BiH (PLBiH), te brojni dobrovoljci koji su se žrtvovali u odbrani domovine.

Tokom četverogodišnjeg odbrambeno-oslobodilačkog rata Armija RBiH stasala je u respektabilnu vojnu silu koja je brojala više od dvjesto hiljada pripadnika.

U sklopu Armije RBiH djelovalo je sedam korpusa koji su obuhvatali regije - sarajevsku, tuzlansku, zeničku, travničku, mostarsku i regiju sadašnjeg Unsko-sanskog kantona, te područje Konjica i okolice.

Tekovine koje je branila i odbranila  Armija RBiH danas baštini Drugi pješadijski (rendžerski) puk Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH), koji je prisutan  u svim dijelovima Bosne i Hercegovine i predstavlja najvažniji faktor njegovanja historijskog identiteta Armije RBiH.

Petnaesti april je značajan datum u modernoj historiji Bosne i Hercegovine, jer su tog dana zvanično formirane snage koje su uprkos brojnim iskušenjima, uspjele odbraniti državu BiH.

I ove godine godišnjice formiranja Armije RBiH i Drugog pješadijskog puka OSBiH obilježeni su nizom prigodnih sadržaja, što je zaokruženo svečanom akademijom, održanom u petak u Sarajevu kojoj su, uz brojne zvanice i goste, prisustvovali članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović i Željko Komšić.

Uz čestitke upućene tim povodom, članovi bh. Predsjedništva istaknuli su značaj formiranja Armije RBiH, ocijenivši kako se radi o jednoj od najvažnijih odluka u dugoj prošlosti zemlje, odnosno najvažnijoj historijskoj činjenici u višestoljetnoj historiji države Bosne i Hercegovine.  

Potcrtali su odlučnost u odbrani tekovina Armije RBiH, kao i očuvanju jedinstva OSBiH koje su garant sigurnosti za sve građane i narode BiH, te jedan od ključnih faktora na putu evroatlantskih integracija.