Prvog dana vikenda vakcinacija se vršila na punktu u Sarajevo City Centru, gdje je aplicirano 430 doza.

Građanima su na raspolaganju bile vakcine Pfizer, Sinopharm, Moderna i Sinovac za prvu, drugu i treću dozu. Aplicirano je 56 prvih, 68 drugih i 306 trećih doza, objavio je Krizni štab Ministarstva zdravstva KS.

Vakcinacija će se na ovom mjestu vršiti i sutra od 10 do 15 sati.

Podsjećamo da je vakcinacija u tržnim centrima počela 6. novembra prošle godine, a uzimajući u obzir da se u prethodnim vikendima imunizacija vršila u brojnim tržnim centrima u Kantonu Sarajevo, ukupno je na ovaj način vakcinisano više od 10.000 osoba.

Bitno je naglasiti da se na ovim punktovima vakcinišu osobe svih dobnih grupa, a najviše mladi ljudi.

Vakcinacija u Kantonu Sarajevo odvija se radnim danima i u domovima zdravlja, gdje se osim prve doze, vrši i revakcinacija, te davanje treće doze vakcine, u skladu sa preporukama Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS.

Treća doza svih vrsta vakcine su na raspolaganju svim dobnim grupama, kao i onima koji su primili prve dvije doze van Kantona Sarajevo, ali je prvo potrebno da prijave podatke o prve dvije doze u sistem Zavoda zdravstvenog osiguranja KS.

Krizni štab Ministarstva zdravstva poziva građane na poštivanje mjera koje su na snazi, te ih prvenstveno podsjeća na obavezno nošenje maske i održavanje distance u zatvorenom prostoru.