open-navfaktor-logo
search
Zastupnički dom PFBiH
Data saglasnost na Program prestrukturiranja elektroenergetskog sektora u FBiH
Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH dao je saglasnost na Program prestruktuiranja elektroenergetskog sektora u FBiH uz usvajanje zaključka da se produži rok za realizaciju prve i druge faze prestrukturiranja.
29.01.2020. u 17:50
get url
text
get url
text

Program podrazumijeva potpunu provedbu i zaživljavanje u praksi računovodstvenog i upravljačkog razdvajanja, uz primjenu transfernih cijena između djelatnosti unutar elektroprivrednih preduzeća.

- Fokus ovog programa je formiranje Operatera distributivnog sistema (ODS) odnosno pravno i upravljačko razdvajanje djelatnosti distribucije od ostalih elektroprivrednih djelatnosti (proizvodnja, snadbijevanje, trgovina) unutar elektroprivreda. To je zahtjev Direktive o internom tržištu i jedna od obaveza na osnovu ugovora o Energetskoj zajednici - istakao je poslanicima federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić.

Usvojenim zaključkom Zastupnički dom zadužuje Vladu FBiH da izvrši izmjene vremenskih rokova za realizaciju prve i druge faze Programa na način da "vremenski rok za utvrđene aktivnosti prve faze u pogledu realizacije (računovodstveno razdvajanje svih elektroprivrednih djelatnosti, a samo kada je u pitanju djelatnost distribucije i upravljačkog i pravnog razdvajanja Formiranje preduzeća za distribuciju ODS) utvrdi kao 36 mjeseci od dana dobijanja saglasnosti Parlamenta FBiH na Program prestrukturiranja elektroenergetskog sektora".

Također, izmjene treba izvršiti na način da vremenski okvir za utvrđene aktivnosti druge faze u pogledu realizacije (potpuna implementacija računovodstvenog i upravljačkog razdvajanja uz primjenu transfernih cijena između djelatnosti unutar elektroprivrednih preduzeća) utvrdi kao 60 mjeseci od dana dobivanja saglasnosti Parlamenta FBiH na Program prestrukturiranja elektroenergetskog sektora.

Na ovaj Program treba da saglasnost da i Dom naroda.

Sjednica Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH završena je nakon što nisu prihvaćeni izvještaji o radu Radio-televizije Federacije BiH (RTV FBiH) za 2014, 2015, 2016. i 2017. godinu.

Nakon pojedinačnog glasanja za posljednji izvještaj iz 2017. godine, što je tražio Klub SDA, vidljivo je bilo da su izvještaje o radu RTV FBiH podržali poslanici SDA, SBB, DF-GS i Socijaldemokrata.

Suzdržani su bili poslanici SDP-a BiH i Naše stranke, dok su protiv glasali poslanici Koalicije predvođene HDZ-om BiH.

Među iznesenim prijedlozima bio je taj da se održi tematska sjednica na kojoj bi se razmatrala aktuelna pitanja u vezi poslovanja RTV FBiH.

- Riječ je o tome da imamo stabilan javni servis Federacije u kojima rade u jednakom omjeru predstavnici svih naroda. Naše glavne programe uređuju i vode predstavnici Bošnjaka, Hrvata i Srba te ostalih. To je važno za javni servis - rekao je direktor Radio-televizije Federacije BiH Džemal Šabić.

Navodeći da naplata RTV takse nikako ne funkcioniše u Hercegovini poručio je poslanicima iz Kluba Koalicije, predvođene HDZ-om BiH, da mogu utjecati na rješenje tog problema.

Po završetku redovne, održana je vanredna sjednica na kojoj je Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH, po hitnom postupku, usvojio izmjene i dopune Zakona o porezu na dobit, kojim se vrši usklađivanje terminologije s novim međunarodnim računovodstvenim standardima koji su stupili na snagu.

Da bi zakonske izmjene i dopune stupile na snagu potrebno je da ih odobri i Dom naroda kako ne bi u suprotnom "sama neusklađenost terminologije rashoda/troškova povećala troškove na ime poreza na dobit“, a što bi utjecalo na cjelokupnu privredu i poslovanje.

S ovom jedinom tačkom dnevnog reda završena je vanredna sjednica Zastupničkog doma Parlamenta FBiH.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.