open-navfaktor-logo
search
Optužuju druge
Debakl HDZ-a u Briselu: Većina zastupnika EPP-a glasala za Izvještaj o BiH, Zovko to pokušava sakriti
Usvajanje Izvještaja Evropskog parlamenta o Bosni i Hercegovini, u kojem se ne spominje "legitimno predstavljanje" i "konstitutivni narodi", duboko je potreslo HDZ-ovu zastupnicu Željanu Zovko.
24.06.2021. u 22:39
get url
text

VEZANI TEKST - Evropski parlament izglasao Rezoluciju o Bosni i Hercegovini, odbijeni amandmani Hrvatske

Za potpuni diplomatski debakl u Briselu Zovko i njene stranačke kolege su optužili grupacije Socijaldemokrata i Renew Europe. 

Ustavni koncept konstitutivnih naroda ključno je načelo Dejtonskog mirovnog sporazuma i presudan je za strukturu i funkcioniranje Bosne i Hercegovine. U nekoliko navrata, Klub zastupnika EPP-a u Evropskom parlamentu istaknuo je važnost ovog pojma. Međutim, pod jakim pritiskom lijevog spektra Evropskog parlamenta, uglavnom od strane S&D i Zelenih, pojam konstitutivnih naroda nije usvojen u konačnom tekstu Izvještaja – požalili su se HDZ-ovi europarlamentarci.

Međutim, ono što su prešutjeli i što nastoje sakriti jeste da je dominantna većina zastupnika iz grupacije EPP-a, kojoj pripada i HDZ, glasali za usvajanje Izvještaja o BiH. Tek pet zastupnika EPP-a glasalo je protiv usvajanja Izvještaja, a njih četvero je iz HDZ-a.

Za usvajanje Izvještaja koji ne uključuje "legitimno političko predstavljanje" ili "konstitutivne narode" je, između ostalih, glasao i šef Kluba EPP-a Manfred Weber. Činjenica da hrvatski europarlamentarci nisu uspjeli izlobirati nametanje rješenja koja su protivna evropskim demokratskim standardima čak ni političkoj grupaciji kojoj pripadaju pokazatelj je obima diplomatskog debakla u Briselu, te promašenih rješenja koja nastoje nametnuti u BiH.

Grupacija EPP-a, podsjetit ćemo, ima svoje članove i u BiH. To su SDA, PDP, HDZBiH i HDZ1990. Pri glasanju za Izvještaj o BiH je ogromna većina zastupnika EPP-a zauzela pristup reformama Ustava i izbornog zakonodavstva kojeg zagovara SDA.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.