open-navfaktor-logo
search
Disciplinci na potezu
Delegat prijavio skandiranje imena ratnog zločinca Ratka Mladića, hoće li FSBiH kazniti Borac?
Navijači banjalučkog Borca izazvali su novi incident na utakmici Premijer lige Bosne i Hercegovine u fudbalu.
08.08.2022. u 19:33
get url
text

Izabranici Nenada Lalatovića u subotu su slavili protiv Igmana sa 1:0 u 4. kolu PLBiH, a Lešinari su tokom prvog poluvremena skandirali ime osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića.

VEZANI TEKST - Navijači Borca uzvikivali ime Ratka Mladića i razvili skandaloznu parolu, bez reakcije Gigovića i delegata

Glavni sudija Miloš Gigović iz Bosanske Gradiške i delegat Goran Mikanović iz Prijedora nisu reagovali, ali je, kako saznajemo, ovaj incident ipak zabilježen.

Delegat Mikanović je u svom zvaničnom izvještaju koji je dostavio u FSBiH napisao da su navijači Borca skandirali ime ratnog zločinca, što se moglo čuti i tokom TV prijenosa iz Bosanskog Novog.

Sjednica Komiteta za takmičenje FSBiH zakazana je za srijedu u popodnevnim satima, koji će na osnovu prijave, odnosno izvještaja delegata kompletnu dokumentaciju proslijediti Disciplinskoj komisiji FSBiH. Kaznu bi trebali izreći "disciplinci".

No ne bi bilo prvi put da se Borcu progleda kroz prste zbog skandiranja Mladićevog imena. U 5. kolu PLBiH prošle sezone (7. septembra 2021. godine) Lešinari su tokom utakmice protiv Zrinjskog skandirali ime istog ratnog zločinca, što je evidentirao delegat FSBiH (zanimljivo i tada je to bio Goran Mikanović), ali DK tada nije kaznila Borac zbog toga.

U obrazloženju odluke tada je navedeno kako je Borac kažnjen "zbog propusta u organiziciji" (član 56. Disciplinskog pravilnika) i "upotrebe pirotehničkih sredstava" (član 57. DP). Banjalučani su morali platiti 3.500 KM.

"Disciplinci" tada nisu postupili po svom Pravilniku jer su tada, kao što bi morali i sada, da se pozovu na Član 80, u kojem se govori o "rasizmu i drugim oblicima diskriminacije".

A u spomenutom članu piše:

(1) Ko javno vrijeđa ljudsko dostojanstvo drugog po osnovu rase, boje, nacije, religije, jezika ili počini neki drugi diskriminirajući čin ili pokazuje vidove ekstremističke ideološke propagande, kao i ko ističe simbole ili geste političkog karaktera, bit će kažnjen:
a) igrač, zabranom igranja od 3 do 9 utakmica i novčanom kaznom od 1.000 KM do 3.000 KM;
b) sportski radnik, zabranom vršenja funkcije od 3 do 6 mjeseci i novčanom kaznom od 1.000 KM do 3.000 KM;
c) klub, novčanom kaznom od 1.000 KM do 10.000 KM.

(2) Ako se prekršaj iz st. 1. ovog člana ponovi ili se okvalifikuje kao teži prekršaj, bit će kažnjen:
a) igrač, zabranom igranja od 3 mjeseca do godinu dana i novčanom kaznom od 3.000 KM do 5.000 KM;
b) sportski radnik, zabranom vršenja funkcije od 3 mjeseca do godinu dana i novčanom kaznom od 3.000 KM do 5.000 KM;
c) klub, novčanom kaznom od 10.000 KM do 30.000 KM i zabranom igranja od tri do pet utakmica na domaćem terenu bez prisustva gledalaca.

(3) Kao teži prekršaj smatrat će se, naročito, ako je počinjen zajedno od strane dva ili više igrača, zajedno sa sportskim radnicima, članovima kluba, gledaocima i slično.

(4) Gledaocu, kome se utvrdi odgovornost za prekršaj iz st. 1. i 2. ovog člana, bit će izrečena mjera zabrane ulaska na bilo koji stadion.

(5) Ako gledalac na utakmici ili javnoj utakmici pokazuju natpise i simbole koji javno vrijeđaju ljudsko dostojanstvo po osnovu rase, boje, nacije, religije, jezika ili počine neki drugi diskriminirajući čin ili pokazuju vidove ekstremističke ideološke propagande, klub za kojeg gledaoci navijaju bit će kažnjen novčanom kaznom od 3.000 KM do 30.000 KM i zabranom igranja od tri do pet utakmica na domaćem terenu bez prisustva gledalaca.

Nakon što su srijedu dobije prijavu od Komiteta za takmičenja FSBiH na potezu je Disciplinska komisija koja bi konačno morala početi da radi svoj posao i da kažvanja neodgovorne pojedince kakvi su definitivni navijači Borca.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.