FUCZ

Demineri kod Čapljine očistili skoro 68.000 kvadratnih metara zemljišta od mina

Objavljeno: 07.05.2019. u 11:33

Uklanjanjem ove kasetne municije stočari će imati sigurno okruženje i moći će napasati stoku a domaćinstva uzgajati smilje kao najznačajniju poljoprivrednu djelatnost u ovoj lokalnoj zajednici, saopćeno je iz FUCZ-a

FOTO: FUCZ

Na lokaciji Duboka draga u naselju Jasenica, 10 km južno od Čapljine, deminerski tim Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) iz Mostara završio je zadatak uklanjanja kasetne municije.

Od ukupne površine zadatka koji je iznosio 67.729 m2 čišćenjem je urađeno 43.835 m2, a 23.894 m2 tehničkim izviđanjem. Tokom izvođenja radova pronađeno je 19 komada kasetne municije MK-1 koje je uništio tim FUCZ za uništavanje UES-a iz Mostara.

- Uklanjanjem ove kasetne municije stočari će imati sigurno okruženje i moći će napasati stoku a domaćinstva uzgajati smilje kao najznačajniju poljoprivrednu djelatnost u ovoj lokalnoj zajednici - navodi se u saopćenju FUCZ-a.

Dodaje se kako je završetkom ovog zadatka FUCZ dala svoj doprinos ispunjavanju obaveza Bosne i Hercegovne prema konvenciji o kasetnoj municiji.

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije