open-navfaktor-logo
search
Kršili pravila
Der Spiegel ponovo optužuje Manchester City
Der Spiegel piše kako su imali na uvid dokumente u kojima čelnici Cityja raspravljaju kako izbrisati manjak od skoro 10 miliona funti
07.11.2018. u 17:55
get url
text

Njemački magazin Der Spiegel dobio je na uvid novi niz dokumenata koji optužuju engleskog prvaka Manchester City za kršenje financijskog fair-playja (FFP).

Der Spiegel piše kako su imali na uvid dokumente u kojima čelnici Cityja raspravljaju kako izbrisati manjak od skoro 10 miliona funti.

Magazin piše kako je financijski direktor kluba Jorge Chumillas poslao poruku vodstvu kluba u kojoj tvrdi kako će imati manjak od 10 miliona funta zbog raskida ugovora s bivšim menadžerom Robertom Mancinijem.

- Mislim da je jedino riješenje dodatna količina sponzorskog novca koja bi prikrila jaz - napisao je Chumillas dodavši jedan uvjet.

- Kako bismo izbjegli UEFA sankcije ugovori moraju imati datum kao da su dogovoreni početkom iduće sezone.

Deset dana nakon završetka sezone 2013/14 Chumillas je dogovorio sponzorske ugovore kojima je klub pokrio dio minusa – 1,5 miliona funti je platio glavni sponzor Etihad, 5,5 miliona funti je platila turistička zajednica Abu Dhabija, a pola miliona funti investicijski fond Aabar.

Kada je Chumillas zamolio svog kolegu Simona Pearcea da mogu mijenjati datum, Pearce je navodno odgovorio:

- Naravno, možemo učiniti ono što želimo.

Prije nekoliko dana Der Spiegel i European Investigative Collaborations, mreža međunarodnih medija, objavili su niz dokumenata koje je prikupila platforma Football Leaks koja se bavi otkrivanjem nepravilnosti u svjetskom fudbalu.

U njima se optužuju Manchester City i PSG zbog kršenja pravila FFP-a, ali i sadašnji predsjednik FIFA-e Gianni Infantino i bivši predsjednik UEFA-e Michel Platini koji su im u tome pomogli.

Infantino je navodno, dok je bio generalni sekretar UEFA-e 2014. godine, omogućio PSG-u i Manchester Cityju minimalne kazne zbog kršenja financijskog fair playa. Klubovi su trebali platiti najmanje 60 miliona eura kazne, a na koncu su platili po 20 miliona eura.

Francuska internetska stranica Mediapart tvrdi kako je Infantino “direktno pregovarao“ s klubovima, te da je Infantino namjerno zaobišao nadležna tijela financijske kontrole UEFA-e. Iz krovne fudbalske organizacije su kratko poručili kako su spomenute tvrdnje “potkopavanje“ Infantina.

Oglasilo se i vodstvo Cityja poručivši kako neće komentirati "stvari koje su izvučene izvan konteksta i koje su hakirane ili ukradene iz kluba."

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.