open-navfaktor-logo
search
Kvalifikacije za SP 2022
Desetkovani Zmajevi danas u Kazahstanu hvataju posljednji voz za baraž
Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine danas od 15 sati po centralnoevropskom vremenu igra meč kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2022. godine protiv Kazahstana.
09.10.2021. u 07:50
get url
text

Susret na Astana Areni u Nur Sultanu o velike je važnosti za naš nacionalni tim, jer bi u slučaju bilo kojeg drugog rezultata osim pobjede izabranici selektora Ivayla Peteva ugrozili šanse za drugo mjesto u grupi D i plasman u baraž.

VEZANI TEKST - Ivaylo Petev ima dvije opcije: U kojem sastavu će Zmajevi igrati protiv Kazahstana

Poslije četiri odigrane utakmice u borbi za odlazak na Mundijal koji se naredne godine igra u Kataru nacionalni tim naše zemlje zauzima četvrto mjesto u grupi s tri boda, koliko ima i Kazahstan, ali iz pet odigranih mečeva.

Nasljednik Dušana Bajevića još nije okusio slast pobjede na klupi Zmajeva u zvaničnim mečevima, a pobjednički post najboljih bh. fudbalera u oficijelnim susretima traje već 692 dana.

- Sve zavisi od našeg pristupa. Nadam se da protivniku nećemo dopustiti puno prilika. Kazahstan je ekipa koja ne odustaje i idu agresivno na svaku loptu, tako da neće biti lako. Moramo biti još bolji nego u Zenici. Moramo biti skoncentrisani tokom čitave utakmice da ispunimo naš cilj, a to je pobjeda - poručio je Petev na press konferenciji uoči današnjeg susreta.

I Edin Džeko, kapiten Zmajeva, s dosta opreza i respekta govorio je o današnjem protivniku.

- U Zenici smo vidjeli da je Kazahstan nezgodna reprezentacija, a vidjeli smo to i kroz ostale njihove rezultate. To je ekipa koja ne smije da se potcijeni i taktički stoje jako dobro. Nije lako probiti tu zonu, ali u prethodnom meču smo stvorili puno prilika. Oni su pokazali da ne odustaju do kraja, ali mi moramo biti efikasniji ovaj put - kazao je Džeko.

VEZANI TEKST - Selektor Kazahstana otkrio "olakšavajuću okolnost" za njegov tim pred duel sa BiH

Veiki broj otkaza, a potom i problemi sa dobijanjem viza, krojio je sastav bugarskom stručnjaku za današnju utakmicu.

Nakon što je zbog povreda i koronavirusa ostao bez Miralema Pjanića, Marija Vrančića, Radeta Krunića, Siniše Saničanina, Matea Sušića i Stjepana Lončara, kazahstanske vlasti odbile su izdati vize za šestericu Zmajeva - Sanjinu Prciću, Elvisu Sariću, Dennisu Hadžikaduniću, Dariju Đumiću, Adiju Naliću i Jusufu Gazibegoviću. Ipak, posljednjoj dvojici su naknadno odobrene vize, pa su se jučer ujutru priključili reprezentativnim kolegama u kazahstanskoj prijestolnici.

Susret u Nur Sultanu igra se u subotu od 15 sati (po našem vremenu) uz direktan TV prijenos na Novoj BH. Glavni sudija je Davide Massa iz Italije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.