open-navfaktor-logo
search
Koronavirus
Detalji novog slučaja: Da li je neko obmanuo medicinsko osoblje u Mostaru?
Nakon što je prvi slučaj koronavirusa registrovan u Mostaru, novinarima se obratio Pero Pavlović, glasnogovornik Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona, i rekao da je u pitanju muškarac, koji je ranije zajedno sa svojim sinom bio smješten na Odjel za plućne bolesti Sveučilišne bolnice Mostar, jer su imali respiratorne tegobe.
17.03.2020. u 16:50
get url
text
Bolnica Mostar

Pavlović je kazao da su njih dvojica testirani na COVID-19, te da je kod oca nalaz bio pozitivan, a kod sina negativan. Oba nalaza su poslana u referalni centar za COVID-19 u Sarajevu, odakle se čeka finalna potvrda.

Pavlović je rekao i to da još uvijek ne postoje precizne informacije da li su ove osobe boravile skorije vrijeme u zemljama kritično pogođenim koronavirusom.

- Kada nam to pacijent potvrdi, ja ću to prenijeti vama. Mi ne možemo nekoga uvjeravati je li bio u Italiji, Njemačkoj, Austriji, ako on kaže da nije.Tek se u naknadnom postupku može potvrditi da li je neko krivo informisao javnost, da li je neko obmanuo medicinsko osoblje - kazao je Pavlović.

Na pitanje novinara li se razmatra karantin za Odjel, Pavlović je istaknuo kako u Mostaru rade odgovorni ljudi te da je napravljen protokol postupanja.

- Očekivali smo da se ovako nešto može dogoditi. Imamo situaciju na koju znamo odgovoriti. Prepustimo da struka radi. Ne trebamo sijati paniku. Protokol je jasan. Pokušat će se utvrditi s kim su te osobe kontaktirale.

To se može uraditi samo u saradnji s njima. Za sve kontakte će se utvrditi postupak kako dalje. Bit će pozvani na razgovore. Prosuđivat će se kome će se uzimati uzorak - kazao je Pavlović.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.