Carinska uprava Hrvatske objavila je danas uputstva o tome koliko i kakve robe je moguće preneti preko granice, prema kojima stanovnicima trećih zemalja, u koje spada i Bosna i Hercegovina, nije dopušten unos nikakvog mesa, mlijeka ili mliječnih i mesnih proizvoda. Uputstva se odnose i na Srbiju, Crnu Goru i Kosovo.

Prema toj uredbi, putnicima je omogućen unos ličnog prtljaga, koji podrazumijeva lične stvari opravdano neophodne za putovanje i boravak izvan mjesta stalnog boravka kao što su obuća, odjeća, higijenske potrepštine, mobilni elektronski uređaji.

Za robu koju uvoze putnici s boravištem izvan carinskog područja EU-a, odobrava se privremeni uvoz uz potpuno oslobađenje od uvozne carine i drugih javnih davanja.

Količinsko oslobađanje od carina, PDV-a i akciza odnosi se na proizvode poput duhanskih prerađevina i važi za količinu do 200 cigareta ili 250 grama duhana za pušenje za putnike u vazdušnom saobraćaju, dok su u drumskom i željezničkom prijevozu dozvoljene količine pet puta manje.

Kada je riječ o alkoholnim pićima, moguće je unijeti maksimalno četiri vina ili 16 piva. Ali te olakšice ne važe za putnike mlađe od 17 godina.

Pomenutom uredbom postoje i količinska ograničenja i zabrane uvoza hrane životinjskog porijekla koju putnici u ličnom prtljagu mogu unositi bez pregleda graničnog veterinarskog inspektora.

Navedena ograničenja i zabrane odnose se i na male pošiljke robe koje se šalju fizičkim osobama /poštom ili kurirskom uslugom/ i nisu namijenjene stavljanju na tržište.

Prema toj uredbi, unošenje gotovih lijekova za lične potrebe putnika moguće je u količinama potrebnim najviše za liječenje do mjesec dana uz uvjet da su odobreni od nadležnih tijela zemlje proizvođača, prenosi Jutarnji.