open-navfaktor-logo
search
Predsjednik SPUS-a
Dević: Iz pojedinih krugova pokušava se naštetiti ugledu SPUS-a, nećemo to dopustiti
Predstavnici Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu održali su danas press konferenciju gdje je bilo govora o zahtjevima koje su uputili prema Skupštini Kantona Sarajevo, ali i o kako tvrde, pritiscima i neistinama, koje su iznesene o predstavnicima SPUS-a od strana Vijeća mladih Kantona Sarajevo.
14.09.2021. u 18:19
get url
text

- Važno je da naglasimo da jedini ciljevi zahtjeva koji su upućeni od strane SPUS-a jesu benefit studenata. Ove godine smo uvidjeli mogućnost da proširimo zahtjeve koji se tiču finansiranja najboljih studenata i uvođenja apsolventnih rokova - kazao je predsjednik SPUS-a Faruk Dević. 

Dević se osvrnuo i na Vijeće mladih KS tvrdeći da oni stoje iza studentskih protesta koji su održani prije nekoliko dana u Sarajevu. 

- U proteklom periodu odvijala se kampanja protiv naših zahtjeva. Ono oko čega se dosta problema napravilo jesu zahtjevi koji su upućeni od strane Vijeća mladih. Ono od čega se razlikuju naši zahtjevi jesu ponajviše zahtjevi koji su se odnosili na bezuslovni upis u narednu godinu. Mi to nismo mogli podržati - kaže Dević.

Tvrdi da su u proteklom periodu vršeni veliki pritiscni na predstavnike SPUS-a, te da se iznesene brojne dezinformacije. 

- To je ono što mi nećemo dopustiti. Mi smo zajednički u konsultaciji sa studentima uputili zahtjeve koje smatramo da su realni, objektivni i mogući. Iz pojednih krugova populizma pokušava se naštetiti ugledu SPUS-a. Taj populizam je bio veoma negativan po studente - kazao je Dević.

Dević navodi da je SPUS zajedno sa svojim asocijacijama obavio još jedan sastanak u kojem su planirali naredne korake. U budućnosti će, tvrdi Dević, insistirati da se riješe svi problemi studenata. 

SPUS je od predsjedavajućeg Skupštine KS Elvedina Okerića zatražio hitnu sjednicu, no Okerić im je kazao kako je prvo potrebno da se imenuje ministar za visoko obrazovanje kako bi se moglo pristupiti procesu održavanja hitne sjednice.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.