open-navfaktor-logo
search
Pod hitno
DF: Zbog vakcina što prije usvojiti novi zakon o javnim nabavkama
Zastupnici Kluba Demokratske fronte (DF) u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine su u posljednjem kvartalu 2020. godine ponovo uputili u zakonodavnu proceduru prijedlog novog Zakona o javnim nabavkama BiH.
18.01.2021. u 11:57
get url
text

Raniji prijedlog iz jula 2020. godine je, ističu iz DF-a, od Ustavnopravne komisije Parlamentarne skupštine BiH iz potpuno neobjašnjivih razloga "obaran" dva puta putem negativnog mišljenja kako ne bi uopće došao pred zastupnike na raspravu.

- Bosna i Hercegovina treba pod hitno unaprijediti sistem javnih nabavki, te apeliramo još jedanput na Ustavnopravnu komisiju da prijedlog Zakona o javnim nabavkama BiH ne blokira u komisijskoj fazi, te da zastupnicima u Parlamentu BiH omogući diskusiju i izjašnjavanje o prijedlogu i eventualno amandmansko djelovanje - saopćili su iz DF-a i dodali:

"Ukoliko je nekome politički problem što je DF predlagač novog Zakona, nemamo ništa protiv da Vijeće ministara BiH preuzme prijedlog, izmijeni i dopuni isti, a sve u cilju opšteg interesa i pogotovo u dijelu da ubrzamo postupke u oblasti javnog zdravstva s posebnim osvrtom na nabavku vakcina protiv virusa COVID-19".

Kako dodaju, mjesecima unazad čekaju da to uradi resorno Ministarstvo finansija i trezora BiH i Vijeće ministara BiH, ali još nikada takav prijedlog nije došao pred državni parlament.

- Usvajanje novog Zakona o javnim nabavkama nije uskostranačko i dnevno političko pitanje, nego pitanje koje se kao što svjedočimo direktno reflektira i na javno zdravstvo. Ovim putem također želimo još jedanput podsjetiti da je usvajanje pomenutog Zakona i dijelom prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o kandidatskom statusu BiH za članstvo u EU - saopćili su iz DF-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.