open-navfaktor-logo
search
Ucjene iz PDA
Direktor RTV TK Kasim Softić: Senad Alić mi je prijetio krivičnom prijavom i inspekcijom, ostavku neću dati
Nadzorni odbor Radio-televizije Tuzlanskog kantona (RTVTK), koji čine dva profesora historije i jedan profesor matematike, razriješio je sve članove Uprave ove javne medijske kuće. Direktor RTVTK Kasim Softić kaže da je odluka donesena bez razmatranja izvještaja o radu RTVTK za prošlu godinu, a kao razlog je navedeno "nepovjerenje".
12.05.2021. u 15:24
get url
text
Direktor RTV TK Kasim Softić
Direktor RTV TK Kasim Softić

Pored direktora Softića razriješena je izvršna direktorica za program Admira Bakić te Hasan Jahić, izvršni direktor za razvoj.

- Na sjednici Nadzornog odbora (NO) pročitana je odluka o razrješanju, koju su sva tri člana izglasala. Kada je kolega Jahić tražio obješnjenje, rekli su samo da je razlog nepovjerenje. Odluku Nadzornog odbora treba potvrditi Vlada Tuzlanskog kantona (TK), što neće biti problem i onda će NO uz njihovu saglasnost potvrditi našu smjenu i imenovanje nove Uprave - kaže Softić.

Nadzorni odbor RTV TK formiran je prije mjesec, a čine ga profesori historije Mirel Bijedić i Munib Efendić, obojica SDP-ovci, kao i profesor matematike iz Sapne Muhamed Omerović, kadar PDA.

Novu Upravu ponovo ponovo će predvoditi član PDA Almir Mulabećirović, Dino Osmanović iz Naše stranke bit će izvršni direktor za program, a Nizama Softić izvršna direktorica za razvoj.

- Vlada TK nikada nije razmatrala naš izvještaj o radu, a to ne žele jer je izvještaj o radu odličan, što je potvrdila i neovisna eksterna revizija. Uobičajeno je da Vlada TK nađe neku manjkavost u izvještaju ne prihvati ga i proslijedi Skupštini TK, koja ga također ne usvoji i onda uslijedi smjena. Ovo razrješenje koje provodi NO bez razmatranja izvještaja je nešto novo - navodi Softić.

On ističe da ostavku neće podnijeti i da je već prikupio dokumentaciju za podizanje tužbe, nakon što smjena bude provedena.

- Ostavku neći podnijeti jer sam bio izložen pritiscima i ucjenama. Poslali su nam po anonimnoj prijavi inspekciju, a kada se pokazalo da u nalazu inspekcije nema ništa sporno, onda su počeli s prijetnjama. Senad Alić (predsjednik PDA u TK, op. a.), u kabinetu premijera Kadrije Hodžića mi je prvo rekao da ću dobiti krivičnu prijavu, a onda da će mi poslati budžetsku inspekciju. Radio sam čisto i pošteno i mogu poslati koga god hoće, ali zbog načina kako postupaju, neću otići sam. Neka me smijene - zaključio je Softić.

Zvali smo i Senada Alića da ga pitamo da li je vršio pritisak na Softića da podnese ostavku, ali on nije odgovarao na poziv.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.