open-navfaktor-logo
search
Koronavirus
Direktor UKC-a RS-a: Sprema nam se težak talas u narednih 10-15 dana
Godinu dana nakon pojave prvog slučaja koronavirusa u Bosni i Hercegovini zdravstveni stručnjaci u RS-u na konferenciji za novinare u Banjoj Luci poručili su građanima da budu strpljivi i da poštuju preporučene mjere.
05.03.2021. u 12:38
get url
text

Danas je počela i revakcinacija zdravstvenih radnika, a nakon konferencije za novinare drugu dozu vakcina protiv koronavirusa primili su Vlado Đajić, generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra RS-a, Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo RS-a i troje ljekara iz UKC-a RS dok će ostali zdravstveni radnici biti revakcinisani u toj zdravstvenoj ustanovi. Prve doze vakcina oni su primili 12. februara, a vakcinisani su ruskim vakcinama Sputnik V.

Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS-a, je između ostalog kazao: "Treba da se držimo zajedno i solidarno kako bismo epidemiju stavili pod kontrolu".

Vlado Đajić, generalni direktor UKC RS-a, preporučio je građanima da narednih desetak dana nose maske i u kući. Kako je rekao, "sprema nam se težak talas u narednih 10-15 dana". Istakao je da je zabrinjavajuće da se mnogi pacijenti i vraćaju u bolnicu s kućnog liječenja, zbog komplikacija nakon COVID-a, naročito tromboembolije i problema s krvnim sudovima.

Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo RS, rekao je da će danas biti završena vakcinacija 30 osoba koje će biti u potpunosti zaštićene od koronavirusa.

- U narednom periodu RS učestvuje u velikom procesu, a to je vakcinacija - kaže Zeljković.

Kako bi mogli ući u proces, potrebna su mnogo bolja epidemiološka situacija, te će pored mjera na snazi vršiti analizu i predlaganje novih mjera koje bi mogle doprinijeti poboljšanju epidemiološke situacije. Zeljković je pozvao građane da poštuju mjere, nose maske i drže distancu.

Jela Aćimović, epidemiologinja u Institutu za javno zdravstvo RS-a, istakla je da je ovo podsjetnik da su zarazne bolesti veliki neprijatelj ljudskog društva. Istakla je da su sve profesije imale značajnu ulogu u odgovoru na pandemiju.

- Moramo biti još malo strpljivi, izdržati ovaj talas - poručila je Aćimović.

Porema podacima Instituta na području RS-a, do sada je registrovano 36.488 oboljelih, a incidenca je 3.185 oboljelih na 100.000 stanovnika. Ukupno je registrovano 2.277 smrtnih ishoda, osnosno 199 na 100.000 stanovnika.

Aćimović je istakla da se ponovni porast broja novozaraženih može vidjeti u cijeloj regiji. Kada su u pitanju hospitalizovane osobe, povećan je broj teških slučajeva, a trenutno je u bolnicama smješteno ukupno 579 osoba.

Odgovarajući na pitanja novinara, Zeljković je rekao da se za 20.000 doza vakcina koje su stigle u RS očekuje certifikat Agencije za lijekove BiH početkom sljedeće semice, nakon čega će početi distribucija i vakcinacija preostalih zdravstvenih radnika, njegovatelja i korisnika u domovima za stare osobe pa potom ostalih prioritetnih grupa.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.