open-navfaktor-logo
search
Sve više pacijenata
Direktor UKC-a Tuzla Vahid Jusufović: Zatražili smo 25 respiratora od FUCZ-a
Univerzitetski klinički centar (UKC) Tuzla zvanično je zatražio da im bude dostavljeno 25 respiratora koji je za Federalnu upravu civilne zaštite nabavila firma Srebrna malina, potvrdio je za Faktor generalni direktor UKC-a dr. Vahid Jusufović.
17.07.2020. u 14:25
get url
text

- Preko Ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona dobili smo zahtjev Federalne uprave civilne zaštite da se izjasnimo o našim potrebama. Na osnovu broja stanovnika zatražili smo 25 respiratora. Ne znamo tačno o kakvom se kvalitetu uređaja radi, ali se oni sigurno mogu koristiti kao kiseonička podrška za pacijente - kaže Jusufović.

On pojašnjava da procedura nalaže se prilikom nabavke svakog novog uređaja mora konsultirati ovlaštena agencija, koja ispita aparat, pojasni za šta se može koristiti i ukoliko je potrebno obuči kadar koji će ga koristiti.

Na UKC-u Tuzla u posljednjih nekoliko dana u COVID bolnici liječi se istovremeno više od 50 pacijenata, a zbog povećanog priliva oboljelih bilo je nužno proširiti kapacitete što je u nekoliko navrata urađeno.

- Kapacitet COVID bolnice u sklopu Klinike za zarazne bolesti sada je 110 kreveta i to je maksimum za tu zgradu. Mi imamo mogućnost da, ukolki bude potrebe, proširimo kapacitete Respiratornog centra pri Klinici za plućne bolesti. Tu trenutno imamo na raspolaganju 33 kreveta i oni su namijenjeni onim najtežim pacijentima, a trenutno su tri pacijenta priključena na respiratore - kaže dr. Jusufović.

Zbog povećanog obima posla u COVID bolnici Uprava UKC-a odlučila je da dio ljekara i medicinskog osoblja s drugih klinika prebaci kao ispomoć.

- Sada smo u COVID bolnicu prebacili kolege s internističkih medicinskih disciplina i to 11 specijalista, 15 medicinskih sestara i pet i šest specijalizanata. Oni će tamo raditi po potrebi, a o tome odlučuje koordinatorica dr. Dilista Piljić. Morali smo pomoći kolegama koji već duže vrijeme rade u COVID bolnici jer to je veoma zahtjevan posao, posebno kada su više temperature - naveo je Jusufović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.