open-navfaktor-logo
search
Održan sastanak
Direktor Zavoda u Pazariću obećao da će radnicima koji su pretpjeli najveće smanjenje plaće taj iznos umanjiti
Nakon što su radnici Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić krajem prošlog mjeseca javno progovorili "o svakodnevnom mobingu, ucjenjivanju i prijetnjama otkazima koje trpe od direktora Samira Suljagića", predstavnici Sindikata državnih službenika i namještenika u organima državne službe Federacije BiH organizirali su sastanak uposlenih sa upravom Zavoda.
25.05.2022. u 22:27
get url
text
get url
text

Na sastanku su, kako nam je kazao Samir Kurtović, predsjednik Sindikata državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u FBiH, "otvorena sva sporna pitanja, posebno o Pravilniku o sistematizaciji radnih mjesta, gdje je, dodaje, došlo do određenog pomjeranja jednog broja uposlenika i smanjenja plaća".

- Direktor Suljagić i njegovi pomoćnici upoznali su nas da je novim Pravilnikom i dogovorom sa sindikalnom organizacijom bilo određeno da 17 radnika ostane bez posla. Međutim, dogovoreno je da se jednim dijelom smanje plaće, kako tih 17 ljudi ne bi ostalo bez posla. U skladu s tim Pravilnik je i donesen. Ali kako je jedan dio radnika pretrpio nešto veće smanjenje plaća, na sastanku je donesen zaključak da direktor na sjednici Upravnog odbora Zavoda predloži da se iznađe način da se tim radnicima, mislim da ih je pet, smanjenje ličnih dohodaka umanji kroz izmjenu Pravilnika. Očekujemo povratnu informaciju iz Zavoda - da li je to i napravljeno - navodi Kurtović.

VEZANI TEKST - Radnici Zavoda u Pazariću: Trpimo mobing, direktor Suljagić nas ucjenjuje, prijeti otkazima i hapšenjima

Dodaje kako očekuje da, nakon sastanka, socijalni dijalog između sindikalne organizacije i direktora bude na višem nivou.

- Mislim da se situacija, koliko toliko, stabilizovala nakon sastanka na kojem su svi imali priliku pitati direktora sve što su željeli. Suljagić je iznio probleme sa kojima se Zavod susreće, posebno dio troškova od kantona koji treba naplatiti, pa je dogovoreno da mi kao centrala sindikata uputimo dopise prema kantonalnim vladama da izvrše izmirenje obaveza prema Zavodu u Pazariću jer se radi o velikom iznosu oko 700.000 KM, novac koji bi u ovom trenutku bio od velike koristi toj ustanovi - istakao je Kurtović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.