open-navfaktor-logo
search
Sporna dezinfekcija
Dizdarević: Roditelji traže odgovore i žele sigurne škole za svoju djecu
Nakon što je otkriveno kako je u nekim školama u Kantonu Sarajevo korišteno dezinfekciono sredstvo DeziClor koje bi moglo imati štetne posljedice po zdravlje i učenika i drugih osoba koje ga koriste, Vijeće roditelja Kantona Sarajevo zatražilo je pojašnjenja, ali još nisu dobili odgovore od nadležnih.
14.10.2021. u 21:11
get url
text

Kako je za Faktor kazala Elma Dizdarević, potpredsjednica Vijeća roditelja Kantona Sarajevo, tražili su od Ministarstva osnovnog odgoja i obrazovanja KS podatke u koliko je škola korišteno ovo sredstvo za dezinfekciju.

- Vijeće roditelja je svjesno činjenice da je navedeno dezinfekciono sredstvo donacija koja je podijeljena školama u novembru prošle godine, odnosno prije početka mandata resorne ministrice, ali cijenili bismo da nam se dostave informacije, kako bi roditelji bili informisani i da naša djeca zajedno sa roditeljima prestanu biti izložena stalnom stresu. Odgovor iz resornog Ministarstva nismo dobili. Kantonalna inspekcija je izdala rješenja i važno je da se ona provedu – kazala je Dizdarević.

VEZANI TEKST - Sivro o spornoj dezinfekciji u školama u KS: DeziClor je vrsta varikine, učenici su mogli nastradati

Kaže kako se roditelji ponašaju odgovorno, djeca nose maske, poštuju epidemiološke mjere, te navodi da ako oni ispunjavaju svoje obaveze, traže isto to i od svih koji učestvuju u nastavnom procesu, Ministarstva obrazovanja, direktora škola, nastavnika i osoblja koje brine o čistoći prostorija.

- Vijeće roditelja smatra da je najvažnije da se osiguraju adekvatni i sigurni uvjeti za boravak naše djece u školama. Donirana sredstva trebaju proći kontrole, sve donirano ne mora biti dobronamjerno i sigurno. Kanton Sarajevo ima budžet koji može sigurno osigurati najbolja i najsigurnija dezinfekciona sredstva za naše škole, djeca su jedino pravo blago koje ovaj Kanton ima – kaže Dizdarević.

Navodi da Vijeće roditelja KS čine roditelji, predstavnici odjeljenja, predsjednici vijeća roditelja škola, koordinatora i da su svakodnevno u kontaktu, te da informacije iz škola dijele, prate epidemiološku situaciju, a sve u cilju dobrobiti njihove djece.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.