Kako je za Faktor kazala Elma Dizdarević, potpredsjednica Vijeća roditelja Kantona Sarajevo, tražili su od Ministarstva osnovnog odgoja i obrazovanja KS podatke u koliko je škola korišteno ovo sredstvo za dezinfekciju.

- Vijeće roditelja je svjesno činjenice da je navedeno dezinfekciono sredstvo donacija koja je podijeljena školama u novembru prošle godine, odnosno prije početka mandata resorne ministrice, ali cijenili bismo da nam se dostave informacije, kako bi roditelji bili informisani i da naša djeca zajedno sa roditeljima prestanu biti izložena stalnom stresu. Odgovor iz resornog Ministarstva nismo dobili. Kantonalna inspekcija je izdala rješenja i važno je da se ona provedu – kazala je Dizdarević.

VEZANI TEKST - Sivro o spornoj dezinfekciji u školama u KS: DeziClor je vrsta varikine, učenici su mogli nastradati

Kaže kako se roditelji ponašaju odgovorno, djeca nose maske, poštuju epidemiološke mjere, te navodi da ako oni ispunjavaju svoje obaveze, traže isto to i od svih koji učestvuju u nastavnom procesu, Ministarstva obrazovanja, direktora škola, nastavnika i osoblja koje brine o čistoći prostorija.

- Vijeće roditelja smatra da je najvažnije da se osiguraju adekvatni i sigurni uvjeti za boravak naše djece u školama. Donirana sredstva trebaju proći kontrole, sve donirano ne mora biti dobronamjerno i sigurno. Kanton Sarajevo ima budžet koji može sigurno osigurati najbolja i najsigurnija dezinfekciona sredstva za naše škole, djeca su jedino pravo blago koje ovaj Kanton ima – kaže Dizdarević.

Navodi da Vijeće roditelja KS čine roditelji, predstavnici odjeljenja, predsjednici vijeća roditelja škola, koordinatora i da su svakodnevno u kontaktu, te da informacije iz škola dijele, prate epidemiološku situaciju, a sve u cilju dobrobiti njihove djece.